Evropa se probouzí z recese

19.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Evropský statistický úřad (Eurostat) zveřejnil první rychlý odhad týkající se druhého čtvrtletí roku 2013 a jeho hospodářské výsledky nejsou pro eurozónu a země Evropské unie vůbec špatné. Ekonomika zemí Evropské unie se vymanila ze skoro rok a půl trvající recese. Od posledního čtvrtletí roku 2011 totiž vykazovala nepřetržitý pokles. Zveřejněné údaje ze 14. 8. 2013 jsou světlejší, než odhady většiny analytiků, které očekávaly maximálně mezičtvrtletní růst 0,2 %. V meziročním vyjádření se však povedlo euro ekonomiku pozvednout o 0,3 %, s čímž analytici nepočítali.

Evropský průmysl pomalu roste

V červenci hlásí průmysl EU meziměsíční růst 0,9 %, respektive 0,7 %. V meziročním vyjádření se průmyslová výroba také nečekaně probudila a zdá se tedy, že revitalizace evropského průmyslu pomůže Evropě ven z vleklé recese. Domácí, český průmysl v evropském měřítku zatím nijak nevyniká a jako jeden z mála neustále klesá. Naštěstí se ale můžeme spoléhat na výsledky jiných zemí Evropské unie. Chlubit se může například Rumunsko (9,6 %), Polsko (5,3 %) a Estonsko (4,7%). Pro nás je ale hlavní pozitivní zprávou, že kladné výsledky vykazuje i Německo, ať už jde o výrobu nebo nové zakázky. Aktuálně se zlepšují i soft ukazatele (například ZEW).

Minulý měsíc Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal upozornění, že ekonomiku eurozóny stále degradují rozpočtové škrty. MMF také potvrdil informaci týkající se očekávání celoročního poklesu celé eurozóny o 0,6 %. Zároveň dodal, že dalším krokem Evropské centrální banky (ECB), bude možné další snížení (už tak nízkých) úrokových sazeb a další nekonvenční opatření vedoucí k podpoře hospodářského růstu.

Německo a Francie „zachraňují“ Evropu

Hlavní podíl na ukončení evropské recese má Německo a překvapivě Francie. Německá ekonomika mezikvartálně přidala 0,7 % a Francie překvapivě silně podpořila 0,5 %. U obou zemí růst táhla pouze domácí poptávka. Konkrétně to byla zejména spotřeba domácností, vládní výdaje a změna zásob.
Sledovat změny k lepšímu můžeme i u dalších zemí Evropské unie. Velký pohyb směrem vzhůru zaznamenalo Portugalsko, jehož ekonomika stoupla o 1,1 % po 0,4 % poklesu v prvním kvartále.

Všechny tyto údaje jsou zatím nekonkrétní a předběžné. Přesné statistiky se dozvíme brzy. Eurostat si však už teď myslí, že hlavní příčinou evropského hospodářského růstu je silná domácí poptávka částečně podpořená vládními výdaji.

Ekonomická situace by měla být v Evropě stále lepší

Podle průzkumu, který provedla Bank of America, 90 % dotázaných předpokládá, že se v příštím roce bude situace nadále zlepšovat. Stále větší množství respondentů věří ve vyřešení dluhové krize spíše cestou silného hospodářského růstu, než opatřeními zavedenými Evropskou centrální bankou. Kromě růstu hospodářství by měly nabírat na ceně i akcie. Investiční analytik John Bilton z Bank of America uvedl: „Současná výsledková sezóna ukazuje, že oživení světové ekonomiky se odráží na výkonech evropských podniků. Protože je eurozóna nejvíce podhodnoceným významným trhem, měl by být optimismus ohledně akcií v tomto regionu udržitelný.“ Letos bude pravděpodobně celková evropská ekonomika stále ještě v nelichotivých číslech, ale příští rok by měl být již o poznání světlejší.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU