Sedm tipů, jak na investování

15.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Termín investování vyvolává v mnoha českých domácnostech stále obavy a připojují k němu slova, jako jsou pokles, riziko, složitost, hodně peněz a podobné nepříliš povzbuzující výrazy.

Mnoho z nich lze pragmaticky vyvrátit nebo alespoň uvést na správnou míru. Tedy že riziko je spojeno s příležitostí nebo že k rozumnému investování stačí pětistovka měsíčně. To ale ke zvýšení angažovanosti domácností nestačí. Velkou roli hrají v investování emoce, a ty jsou spojeny s důvěrou. S důvěrou v instituci, která nás vyzývá k tomu, abychom se dokázali o sebe v dlouhodobějším horizontu postarat, ale také k člověku – poradci, kterému nakonec vlastní peníze svěříme.

Kapitálový trh je každopádně pestrý a rozmanitý svět. Z jeho potenciálu však můžete těžit i bez dokonalé znalosti jeho fungování, stejně jako nemusíte znát tajemství celého oceánu, abyste se dokázali těšit z rybiček v akváriu. Proto byly již v 18. století vytvořeny investiční fondy, jež pomáhají i lidem, méně znalým a netoužícím, stát se experty na investování a zjednodušit jim tak vstup do tohoto prostředí. A v neposlední řadě z něj vytěžit to podstatné – tedy vyšší zhodnocení svých peněz. Dobrých rad není nikdy dost, snad vám následujících sedm pomůže k lepší orientaci.

1. Investujte peníze, které můžete postrádat

Do investování byste měli směrovat peníze, které vlastně nepotřebujete, resp. se bez nich nějakou dobu obejdete. Váš cíl samozřejmě je tyto prostředky dobře zhodnotit. Měli byste však být připraveni také na možnost, že se vám to nepodaří, a o část z nich přijdete. Je to vhodné také z psychologického hlediska, protože budete při třeba jen dočasném poklesu kapitálových trhů klidnější a nebudete dělat zbrklé kroky v podobě nevýhodných prodejů. Pozor, nemusíte zvažovat jen peníze, které máte k dispozici právě nyní a uvažovat o jednorázové investici. Při dodržení určitých pravidel může pravidelné investování přinést dokonce vyšší zhodnocení.

2. Chcete se v případě nutnosti rychle dostat k penězům?

Doba, za kterou se lze dostat k investovaným prostředkům, by sice u dlouhodobějšího zhodnocování neměla být tak podstatná, ale přesto byste ji měli zvážit. Počítejte ale určitě pří délce investice s roky a ne měsíci. Stát vás za takové uvažování odmění tím, že po tříletém investování po vás nebude chtít zdanit dosažený výnos. I tak může být ale rychlost ukončení investice podstatná. U většiny podílových fondů se dostanete k hotovosti v řádu několika dnů, raději se o tom ale přesvědčte hned na začátku.

3. Udělejte si představu, kolik byste chtěli v investicích vydělat

Tahle rada zní pro začátečníky v oblasti investování asi zvláštně. Každý chce vydělat co nejvíce. Jenže vyšší výnos je prakticky vždy a všude spojen s vyšším rizikem, že můžete také své peníze prodělat. Zvažte tuto rovnici a nechte si u bankovních poradců vypracovat investiční dotazník. Pomocí něj zjistíte, jestli třeba neupřednostňujete raději menší zhodnocení s nízkým rizikem prodělku. I takové investice existují.

4. Měnové riziko je riziko i příležitost

Před výběrem konkrétního fondu se musíte také rozhodnout, v jaké měně chcete investovat, protože i na trhu v České republice je výběr mnoha fondů v různých měnách. Zde zvažte kromě očekávaného vývoje na kapitálových trzích také budoucí kurz koruny. Lze totiž na investici tratit, i když kapitálové trhy posílí. Platí to ale i naopak. Eurová investice může při oslabení koruny přinést mnohem větší zhodnocení, než jste očekávali.

5. Jestli jste lekaví, tak zpozorněte

Jednou z vlastností kapitálového trhu je častá změna zejména kurzu akcií, což je poměrně značný nápor na nervy nezkušeného investora. Pokuste se na tuto situaci připravit alespoň teoreticky. Před investováním se podívejte, jak se vyvíjely akcie v minulosti. Jak velké propady kurzu nastaly, a jak následně hodnota akcií vyskočila nahoru. Pokud už poté budete tušit, že dočasné poklesy cen nezvládnete, nejste ten správný typ pro sice výnosnější, ale i přece jen rizikovější investice.

6. S výběrem si nechte poradit

Předchozí kroky lze samozřejmě učinit zcela samostatně. Existuje zde však velká šance, že nezvážíte vše opravdu důsledně. Nejen proto je vhodné vyhledat investičního poradce, kterému budete důvěřovat, a který z vás veškeré potřebné informace „vytáhne“ a následně doporučí, čemu byste se měli vyhnout a na jaké investice se naopak zaměřit. Základem je, abyste měli širokou nabídku investičních možností, ze kterých je možno vybírat, a nechali si poradit konkrétní fond či investici. Ostatně dnešní penzijní spoření nebo životní pojištění je také většinou investicí.

7. Pro aktivní řízení investic potřebujete podmínky

Přestože možná plánujete, že se průběžně nebudete investicemi příliš zabývat, je vhodné připravit se na to, že svůj názor změníte a budete chtít přesně a včas vědět, co se s vašimi penězi děje. Zvolte si proto poradce, který vás bude informovat nejen o aktuálním stavu vašich investic, ale i očekávaném budoucím vývoji. Umožní vám rychle se přizpůsobit nové situaci a nebude vám tajit, kolik vás úprava portfolia, tedy další nákupy a prodeje, bude stát.

Zdroj: Jan Barta, generální ředitel společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE