V letošním roce česká ekonomika rostla, na co se připravit v roce příštím?

21.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rok 2017 začne za pár dní, co od něj můžeme ekonomicky čekat? Česká republika dále poroste, bude se muset vypořádat s chybějící kvalifikovanou pracovní sílou, nejspíš se dočkáme pár politických změn v Evropě i ve světě a možná se změní i kurz české koruny.

Rok 2016 byl celkově pro českou ekonomiku úspěšný. I přes určité zpomalení tempa ekonomického růstu se máme stále lépe. Nezaměstnanost klesá, je v současné době nejmenší v celé Evropské unii, životní úroveň postupně roste. Jaký ale bude rok 2017?


Čtěte také:

Česká ekonomika dále poroste

Pokud jde o ekonomický růst v dalším roce, ten bude ovlivňován několika faktory. Za prvé situací na trhu práce v České republice a za druhé vývojem v okolních státech a ve světové ekonomice. V roce 2017 analytici očekávají lehké zrychlení růstu ekonomiky USA, zhruba na 2,3 %. Eurozóna by pak měla růst kolem 1,7 %. To bude mít samozřejmě pozitivní vliv také na český ekonomický růst, i v příštím roce HDP poroste, i když nedostatek kvalifikované pracovní síly bude představovat určitý limit tohoto růstu a bude snižovat růstový potenciál české ekonomiky.

Když pracují skoro všichni

Příští rok by se nezaměstnanost v České republice měla dostat na úroveň tzv. přirozené nezaměstnanosti. Přirozená míra nezaměstnanosti je teoreticky někde kolem 4 % a tuto hranici překročila Česká republika už před pár týdny. To znamená, že trh práce je v rovnováze. Kdo chce najít práci, vždy najde, pracovních míst je dostatek a je stejný jako počet lidí hledajících práci. Zásadním faktorem růstu HDP v ČR tak bude právě nedostatek pracovní síly. Firmy budou chtít najímat nové zaměstnance, ale bude stále těžší je najít. V průmyslu, ve výzkumu i vývoji, v technických oborech i ve službách. Tam všude se budou firmy o pracovníky přetahovat.

„Do popředí zájmu uchazečů se dnes dostávají i další aspekty zaměstnání, mnohými firmami doposud přehlížené. Jde o lokalitu a s ní spojené dojíždění do zaměstnání, značku zaměstnavatele, firemní kulturu, pracovní podmínky, vztahy na pracovišti, kompetentnost přímého nadřízeného, možnost dalšího vzdělávání a kariérního růstu, účast na nových projektech, možnost vyvážit pracovní a osobní život a podobně. Na to vše by při nastavování podmínek měli zaměstnavatelé myslet,“ okomentoval Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment.

Životní úroveň poroste

Ruku v ruce spolu s klesající nezaměstnaností poroste i životní úroveň. Přeci jenom loajalita, sounáležitost se značkou, pracovní podmínky, možnosti osobního rozvoje a spokojenost v zaměstnání samozřejmě fungují jako lákadlo na zaměstnance, ale tím nejjednodušším stále je a bude: nabídnout prostě víc. Platy porostou a s nimi samozřejmě i naše životní úroveň.

Dočkáme se změny kurzu?

Další změny je možné v roce 2017 čekat v měnových kurzech, ať už u české koruny, tak i u eura. Analytici předpokládají, že minimálně v první polovině nového roku bude euro spíše oslabovat a je možné, že se kurz dolaru a eura vyrovná. Trošku odlišná situace je u české koruny, jejíž kurz je stále ovlivňován měnovými intervencemi ČNB. Očekává se ovšem, že během první poloviny roku by ČNB mohla tyto intervence opustit. Koruna poté začne pravděpodobně posilovat.

„Nedostatek nových zaměstnanců nutí firmy zvyšovat mzdy rychleji, zvlášť u nedostatkových profesí, jako jsou pomocní dělníci či řemeslníci. Tento trend bude pokračovat i v roce 2017, avšak bude doprovázený i vyšší inflací. Ta nakonec umožní ČNB konečně uvolnit korunu z kurzového systému zavedeného v roce 2013,“ říká k tomu Petr Dufek, analytik ČSOB.

Politicky nejistý vývoj

Vnější prostředí zůstává hlavním rizikem pro pokračování příznivého vývoje české ekonomiky i v roce 2017,“ říká Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB. Politická situace a vnitrostátní volby v jednotlivých členských státech Evropské unie, stejně tak jako v USA nebo začátek vyjednávání konkrétních podmínek o brexitu. To všechno jsou vnější okolnosti, které mají výrazný potenciál ovlivnit i ekonomický vývoj v České republice. Především přinesou určitou nejistotu na finančních trzích, můžou ovlivnit měnové kurzy a můžou také způsobit odkládání investic podniků.

„Hlavní rizika pro hospodářský růst v eurozóně vidím v politické oblasti – nabitý volební kalendář týkající se Nizozemí, Francie, Německa a možná i Itálie v kombinaci se startem ostrých jednání o brexitu mohou vést podniky k odkládání investic,“ vysvětluje Bureš, hlavní analytik Poštovní spořitelny.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU