Nákupy v zahraničí: víte, kdy zaplatíte clo a jaké bude poštovné?

28.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Můžeme tomu říkat české ceny. Což vlastně znamená, že u nás běžně zaplatíme za spoustu věcí víc peněz než jinde. Elektronika, kosmetika, oblečení, jídlo a další spotřební zboží. To vše se vyplatí nakoupit třeba v německých, anglických nebo amerických obchodech. Stačí jen připojení na internet, platební karta aktivovaná pro online nákupy a můžete začít nakupovat.

S nakupováním na internetu jsou spojené určité nevýhody, jako je čekání na doručení, riziko, že se ztratí balíček, že špatně vyberete a balíček nebude kde vrátit. Ale když se s tímto vším smíříte, navíc ty nevýhody opravdu nejsou tak závažné a velké, tak se před vámi otevře celé světové tržiště a můžete nakupovat. Nakoupíte levněji, nakoupíte výhodněji, nakoupíte kvalitněji, nakoupíte, co u nás zatím nemáme. Takže odkud nejlépe nakupovat. Záleží na spoustě faktorech: jak moc chcete nízkou cenu, jak moc dlouho chcete čekat na balíček a jak moc jste ochotní zaplatit za poštovné. Tak odkud nakoupíte?

Na co si dát pozor při nakupování online v zahraničí?

  • Nezapomeňte zabezpečit svou platební kartu a buďte opatrní, kam vyplňujete své platební údaje.
  • Nejbezpečnější je používat Paypal, ten garantuje například vrácení peněz, pokud zásilku vůbec nedostanete.
  • Ujistěte se, jaký měnový kurz platíte, raději plaťte obchodníkovi v cizí měně, některé e-shopy nabízí přepočítání do různých měn, ale většinou s výrazně nevýhodným kurzem.
  • Na balíček nespěchejte a určitě počítejte s několika týdny hlavně u zámořských nákupů.
  • Smiřte se s tím, že vrácení zboží bude obtížnější. Často je jednodušší zboží prodat, než složitě posílat zpět do zahraničí. (Víme, jak na vrácení zboží.)
  • Spočítejte si koncovou cenu, poštovné je často drahé a při nákupu ze třetích zemí budete platit navíc i DPH (při nákupu nad 22 euro) a také clo (při nákupu nad 150 euro). Limity si můžete zkontrolovat na stránkách české celní správy.

Německo

Nákupy v Německu jsou českou klasikou. Německo je blízko a vyjet si na nákupní výlet do Drážďan nebo do příhraničních městeček není nic neobvyklého. Tak proč nevyzkoušet i německé e-shopy. Výhodou je, že ceny srovnatelného zboží jsou většinou nižší než u nás v Česku, navíc díky Evropské unii nemusíme platit navíc ani clo ani české DPH. Z Německa je také doručení často rychlejší a spolehlivější než z českých obchodů. Platí se standardně kartou a za poštovné neutratíte úplně balík, od určité částky v mnoha obchodech dosáhnete i na poštovné zdarma. Navíc od otevření Amazon skladu u Prahy je nakupování na německých stránkách Amazonu opět o kousek zajímavější, stačí jen umět trošku německy.

Velká Británie

Britské e-shopy jsou ještě o kousek dál než ty německé a často ještě o kousek levnější. Přeci jenom britská nákupní kultura má hodně blízko k té americké, díky tomu si obchody zákazníků opravdu váží. Věrnostní bonusy, dárky k nákupům, časté nákupní akce a slevy, stejně tak poštovné zdarma, to vše je pro e-shopy z Velké Británie samozřejmé. Nevýhodou může být celkem dlouhá doba doručení, která se může dostat až na dva týdny, na druhou stranu se současným klesajícím kurzem britské libry jsou ostrovní nákupy stále zajímavější. Velká Británie je také stále součástí Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru, takže clo ani české DPH platit nemusíte.


Čtěte také:


Spojené státy americké

Pokud jde o ceny, tak zámořské nákupy patří určitě k těm nejzajímavějším. Americký trh je velký a je na něm nejen velká kupní síla, ale i velká konkurence. Díky tomu si obchody svých zákazníků váží a snaží se jim předcházet. Věrnostní bonusy nebo zákaznické programy jsou nastaveny tak, že se opravdu vyplatí a věrnostní kartičky vám jen nezavazí v peněžence. Bohužel mají americké nákupy pro nás několik výrazných ale. Doručení trvá delší dobu, na balíček si počkáte minimálně tak dva týdny spíš déle a navíc poštovné vás bude stát balík. Při nákupech v USA nebo Kanadě si také budete muset připlatit ještě u českých celníků, při dovozu ze třetích zemí nad 22 euro musíte zaplatit české DPH, při dovozu nad 150 euro navíc i clo. Ve výsledku se tak nákup z USA výrazně prodraží a pokud má značka zastoupení i v EU, tak se vyplatí často nakoupit spíš tam.

Asijské nákupy

Samostatnou kategorií jsou nákupy z jihovýchodní Asie. Díky nákupům z AliexpresseBay a dalším čínským eshopům je nakupování stále levnější a výhodnější. Asijští prodejci navíc mají často nasmlouvané podmínky u místní pošty takové, že platí přepravné paušálem. Díky tomu se jim vyplatí nabídnout poštovné pro koncové zákazníky zdarma, jejich cílem je totiž prodat co nejvíc, aby se jim poštovní paušál vyplatil. Tyto asijské e-shopy jsou rájem především pro nakupování levného oblečení, kosmetiky, elektroniky a různého příslušenství. Smířit se ale musíte s tím, že na balíček můžete čekat až měsíc a půl, navíc v nabídce se často setkáte s fejkovým zbožím a kvalitou vám také může příjít něco výrazně horšího, než čekáte podle ilustračního obrázku. Při překročení limitů (22 euro a 150 euro) také budete muset doplatit i DPH a clo.



Srovnejte si cenu, poštovné, dobu doručení i nutnost platit clo nebo DPH!

  Budete platit DPH a clo? Jaké jsou ceny? Kolik zaplatíte za poštovné? Jak dlouho trvá doprava?
Německo NE srovnatelné přijatelné, nad limit zdarma rychle (dny)
Velká Británie NE spíše nižší přijatelné, často zdarma pomalejší (zhruba 1 - 2 týdny)
USA ANO nízké velmi drahé pomalá (2 a více týdnů)
Z Asie ANO nízké obvykle zdarma pomalá (měsíc a více)

 

 

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU