Státní dluh USA, Činy, Ruska a dalších zemí. Kolik dluží domácnosti a firmy?

21.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zadlužení zemí světa roste. Celkem tvoří státní dluhy 94 % ročního HDP celého světa. Stejně roste také zadlužení domácností a firem. Jaké výše dosahuje zadlužení největších států světa? A jak jsou na tom jejich obyvatelé a firmy?

Státní dluhy vyspělých zemí často přesahují více než polovinu výše jejich ročního HDP. V Evropě mají státy dluhy přesahující 100 % jejich ročního HDP. Často se také přehlíží zadlužení domácností a společností jednotlivých států, které rovněž tvoří desítky procent ročního HDP. Jak jsou na tom světové mocnosti v porovnání veřejného dluhu? A jak jsou zadlužené jejich domácnosti a firmy?


Nejdříve si pojďme rozlišit to, jaké máme typy dluhů:

  • Veřejný dluh – ty zahrnují, jak dluh státního rozpočtu, tak také dluhy krajů, měst a obcí.
  • Dluhy domácností
  • Dluhy společností

Pojem veřejného dluhu je častokrát odlišně vykládán, tudíž se lze setkat s odlišnými částkami, protože i některé vládní instituce operují s tímto pojmem velmi volně.


Vyspělé státy mají vysoké veřejné dluhy, v řádech desítkách procent HDP. Věřitelům vyspělých států nevadí velké zadlužení, protože věří v bonitu vyspělých států. Problém nastává, pokud stát již nezvládá splácet své dluhy. Ten se následně snaží dohodnout s věřiteli. A pokud se nedohodnou, tak je většinou vyhlášen státní bankrot. V současné době je na pokraji státního bankrotu Venezuela, jejíž HDP se meziročně propadl téměř o pětinu. Stále je v ohrožení také Řecko. V minulosti si státním bankrotem prošla také Argentina a Portoriko. Zajímavostí je, že přibližně před 200 lety zbankrotovalo také Rakouské císařství, do kterého jsme patřili.

Zadlužení zemí

Nejvíce absolutně zadluženým státem světa jsou Spojené státy americké, které dluží téměř 20 bilionů dolarů, což je přibližně 106 % ročního HDP USA. Tento fakt komentuje investiční analytik serveru zlataky.cz Jakub Petruška takto: „To je pro představu více než 350 ročních rozpočtů České republiky. Demokraté a vláda Baracka Obamy posunuli dluh na další rekordy, ovšem ve stejném duchu budou pokračovat i republikáni v čele s Donaldem Trumpem. Zvyšování deficitu totiž bude třeba, aby Trump splnil své předvolební sliby."

Srovnání dluhů největších ekonomik světa vztažená k jejich ročnímu HDP

Typ dluhu USA Čína Rusko Eurozóna Japonsko
 Veřejný dluh  120,00 %  46,20 % 17,00 %  89,20 %  250,40 %
 Dluh domácností  79,40 %  44,40 % 13,50 %  58,60 %  62,50 %
 Dluh firem  203,50 %  169,00 % 56,36 %  138,00 %  231,06 % 

Tabulka byla vytvořena z nejaktuálnějších dat. Většina údajů pochází z roku 2016. Pouze údaje o dluzích Ruska pochází z roku 2015. Údaje o dluzích firem eurozóny pocházejí z roku 2014. 

Když vztáhneme výši dluhu k HDP, tak nejvíce zadluženým státem je Japonsko, jeho státní dluh činí 2,5 násobek ročního HDP Japonska. Na druhém místě je již zmiňované Řecko. Nejméně zadluženou mocností je Rusko, které si dalo velmi záležet na splácení svých dluhů. Uvidíme, co s jeho zadlužením provedou sankce EU a neustále klesající ceny ropy. Dále jsou v Rusku nutné reformy zdravotnictví a důchodů, které mohou být velmi nákladné.

Zadlužení firem a domácností

Nejvíce jsou společnosti dlouhodobě zadluženy v Japonsku. Tato země je tradičně světovým dlužníkem, který ovšem díky své výkonné ekonomice zvládá splácet své dluhy. Nejvíce roste zadlužení společností v Číně. Ekonomové upozorňují, že narůstající zadlužení čínských podniků může být pro mnohé velké společnosti osudné. Čínská vláda již podniká kroky zabránit dalšímu zadlužování čínských společností, které by mohlo být hrozbou pro čínskou ekonomiku. 

Zadlužení domácností je nejvyšší v USA a ekonomové varují, že situace začíná připomínat předkrizové období. Složení a míra zadlužení domácností USA se podobá tomu předkrizovému. Nicméně FED upozorňuje na lepší kondici komerčních bank v USA a také rostoucí HDP USA.


Čtěte také:

Zdanění práce v zemích OECD

Veřejné dluhy států v roce 2010

Zadluženost zemí v roce 2013


Zadlužení České republiky 

Zadlužení České republiky je na velmi slušné úrovni ve srovnání s ostatními zeměmi EU. V roce 2016 nabývalo těchto hodnot:

  • Veřejný dluh ČR 37,20 % HDP
  • Dluhy domácností ČR 31,50 % HDP
  • Dluhy firem ČR 68,00 % HDP

Česká republika je z pohledu zadlužení stabilní zemí, ale její veřejné zadlužení podle aktuálních dat rostlo nejrychleji v EU. Jeho aktuální výše se pohybuje kolem 1,87 bilionu korun.

Bohužel světové zadlužení neustále roste a některé země si prochází státním bankrotem. Jak daleko se mohou země zadlužovat? A co se stane, když nebude z čeho splácet?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 53 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU