Návod: 4 a více kroků, jak založit svůj vlastní stát

29.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mít tak svůj vlastní stát. Není to sice úplně jednoduché, ale založit si vlastní stát je možné. Jaká je pravděpodobnost, že se vám to podaří?

Inspiraci si můžete vzít u Liberlandu. Prostě vás to už u nás v Česku nebaví. Daně jsou vysoké, výdělky malé, politici jsou rozhádaní a chcete změnu. Když se podíváte kolem sebe, tak vlastně jste ještě nenašli zemi, kde byste chtěli žít. Takže si raději založíte svou vlastní.

Liberland aneb žít a nechat žít

Liberland se objevil v českých i zahraničních médiích před pár lety, kdy v dubnu 2015 Vít Jedlička, současný prezident Liberlandu, zabral tzv. zemi nikoho mezi Chorvatskem a Srbskem. Tento pás země v Dunaji vznikl na základě určitých hraničních sporů, kdy ani Chorvatsko, ani Srbsko nepovažovaly tuto zemi za svou. Vznikla tak Svobodná republika Liberland a během jednoho týdne existence se k Liberlandu přihlásilo 200 tisíc osob. Ovšem žádný stát zatím Liberland neuznal a Liberland není plnohodnotným státem, který by někdo bral vážně.


(1) Najděte si vlastní obyvatelstvo

Nejjednodušším krokem k založení vlastního státu je sehnání obyvatelstva. Přeci jenom v době sociálních sítí, aplikací a internetu se lidé často nadchnou pro kdejakou blbost. A kdyby vám přišlo, že máte obyvatel nějak málo, vždycky jim můžete slíbit neplacení daní, nebo třeba pozemek s keříčkem a třemi kameny zdarma. Zapojte své sociální sítě, udělejte si webové stránky s registrací. Ostatně žádnému státu nikdy nebyl odmítnut status subjektu mezinárodního práva, protože by měl málo obyvatel. Pro stát bude stačit, když v něm budete trvale pobývat vy sami.

Pravděpodobnost, že to splníte: 99,9%


(2) Vymyslete si vlastní zákony a zajistěte výkonnou moc

Pokud jde o zákony, tak vhodné je začít například sepsáním vlastní ústavy, tedy základních pravidel pro organizaci státu. A především byste měli mít sestavenou donucovací moc uvnitř státu, tedy státní policii, nebo jiný orgán, který bude vynucovat vámi stanovená pravidla. To můžete mít i jen smluvně zajištěno jako externí služby. Nebo třeba budete mít tak liberální stát, že policii nebudete potřebovat. Každopádně tohle je fáze, která vás už bude nejspíš stát nějaké ty peníze a čas, protože ústava se také nesepíše sama.

Pravděpodobnost úspěchu: 50%

Opuštěný ostrov

(3) Najděte si území

Tady už se dostáváme k těžším úkolům, každý stát totiž musí mít své vlastní území. Nemůžete dle mezinárodního práva vyhlásit stát ve státu, stejně tak jako nemůže existovat stát bez svého vlastního prostoru. Dříve to bývalo jednodušší, na zemi byla spousta neobydlené půdy, stačilo přijít a dané území dobýt a prohlásit za vlastní. Dneska vám zbývá už jen několik možností:

  • najděte si neobydlené území, které nikomu nepatří;
  • můžete najít i neobydlený ostrov v mezinárodních vodách;
  • ostrov v mezinárodních vodách si můžete i postavit, stejně jako se staví palmové ostrovy v Dubaji, jen to musí být dál od břehu (mezinárodní vody jsou ve vzdálenosti 200 mil od pobřeží a dále);
  • můžete si území koupit od jiného státu, v takovém případě, ale už musíte vystupovat jako státní aktér, protože vámi nakoupenou půdu je nutné vyjmout zpod jurisdikce státu, který ji prodal;
  • můžete také vyhlásit některému ze stávajících států válku a vlastní území si dobýt;
  • případně můžete založit separační hnutí a od svého stávajícího státu se odtrhnout, nebo dokonce revolucí stávající stát převzít.

Pravděpodobnost, že úspěšně najdete a zaberete své vlastní území je téměř nulová, když budeme optimisté, tak vám dáme 5% šanci. Ať už své území budete zabírat jakkoliv, tak si dávejte pozor na původní obyvatelstvo a také na ostatní státy světa, abyste náhodou neobsadili skálu, která někomu už patří, a jen tak náhodou nezačali válečný konflikt.


(4) Nechte se uznat od mezinárodní komunity

Kromě vnitřní výkonné moci, kde stát má neomezenou moc, musí mít každý stát i vnější moc. Tedy fungující armádu a také svrchovanost a právní subjektiitu, nový stát musí být mezinárodní komunitou již vzniklých států uznávaný jako samostatný stát. A to je ten nejtěžší krok, který vás čeká. Armádu možná ještě seženete, k tomu vám budou stačit peníze, hodně peněz. Ale mezinárodní uznání si za peníze nekoupíte. Ostatně na světě dnes existuje spousta států, které mají určitě větší historii a větší nárok na existenci než ten váš právě vymyšlený stát, a stejně nejsou všeobecně uznávané.

Jakou dáváme šanci na mezinárodní uznání? Asi tak zhruba nulovou. Např. Liberand po dvou letech existence nebyl uznán ani jedním státem.

Které státy nejsou státy?

Mezinárodní právo víceméně bere za dané, že pokud je stát členem OSN, tak je právoplatným státem. Ostatně stát se stává členem OSN v případě, kdy Valné shromáždění toto schválí 2/3 většinou. Tedy v případě, kdy 2/3 států vás uzná jako právoplatný stát. Pro právoplatné postavení státu tedy není nutné uznání všech států světa, například Jižní Korea je víceméně uznávaná jako stát, i když Severní Korea tento stát neuznává a považuje sama sebe za nástupce celé Koree. (A to samé i obráceně.)

V mezinárodním právu ale můžeme najít i několik subjektů, které zatím mezinárodní uznání vůbec nezískaly, nebo je uznává jen velmi malý počet států. Tyto entity nejsou členy OSN. Jde například o:

  • Palestinu
  • Tureckou republiku na severním Kypru
  • Kosovo
  • Čínská republika (Taiwan)
  • další
Opravdu si myslíte, že mezinárodní komunita států jen tak čeká právě na ten váš, aby ho s velkou slávou hned uznala?

Další kroky?

Pokud máte tedy území, dosáhli jste mezinárodního uznání, ve svém státě bydlíte a napsali jste si ústavu, tak gratulujeme. Máte svůj vlastní stát. Teď už stačí jen vymyslet ekonomický systém, peníze, státní symboly, svátky nebo instituce a daňový systém. Taky nezapomeňte na to, že je nutné vstoupit do mnoha vztahů z dalšími státy. Dohodněte obchodní vztahy a vstupte do některé mezinárodní organizace, pro začátek například doporučujeme OSN a přidružené agentury.

(foto Pixabay) 

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 85 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU