HDP ČR rostl o 2,4 %: jak jsme na tom ve srovnání se sousedy?

05.12.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


HDP České republiky rostlo v třetím kvartálu 2018 meziročně o 2,4 %, čtvrtletně o 0,6 %. Jaký je růst HDP EU a sousedních zemích? A co omezuje český růst?

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky rostl minulý rok nad očekávání. V prvním kvartálu roku 2018 ovšem došlo k mírnému zpomalení tempa růstu HDP, kdy ve srovnání s předchozím čtvrtletím narostlo HDP o 0,5 % a meziročně o 4,5 %. Nominální hodnota českého HDP byla za rok 2017 cca 5 050 miliard Kč a na konci roku 2018 by mohl atakovat 5 200 miliard Kč. Ve druhém kvartálu i třetím kvartálu tempo růstu i nadále stagnovalo a čtvrtletní růst HDP byl 0,6 %.

Růst HDP ČR v třetím kvartálu 2018

Meziroční růst HDP v třetím kvartálu 2018 měl hodnotu 2,4 %, což je o 0,3 procentního bodu méně, než předpokládala Česká národní banka. Ekonomové vesměs podobný scénář očekávali a zpomalení ekonomického růstu dokonce vítají, což David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte, komentoval takto:

„Po loňském sprintu je letošní rok ve znamení zpomalení na dlouhodobě udržitelné tempo růstu. K vyššímu HDP přispěly zejména spotřeba a investice z pohledu užití, resp. obchod a průmysl z pohledu tvorby HDP."

Tažným koněm růstu HDP byla stejně jako v předchozích kvartálech poptávka domácností. Češi se nebojí nakupovat, a proto spotřeba domácností roste (meziročně o 3,1 %).   

Hodnota investic českých firem rostla o 9,3 %, společnosti měnily svůj vozový park a investovaly rovněž do staveb a modernizace strojů. Společnosti jsou i nadále omezovány nedostatkem pracovních sil. Česká hospodářská komora (ČHK) uvádí, že aktuálně chybí až 300 tisíc pracovníků. Bohužel nedostatek kvalifikovaných pracovníků je v ČR problémem již delší dobu a podnikatelé se snaží přetahovat zaměstnance od konkurence a také nalákat pracovníky z východní Evropy i jiných částí světa, čemuž by měl dopomoci program ČHK.

 

Růst HDP v České republice a v sousedních zemí

Česká republika v minulém roce patřila k ekonomických tygrům Evropy, letos se z ní stalo koťátko ve srovnání se svými východními sousedy. Premiantem ve střední Evropy je Polsko, kde HDP vzrostlo ve 3. kvartálu o 5,7 %, HDP na Slovensku rostlo meziročně o 4,6 %. Maďarské HDP rostlo meziročně ve třetím kvartálu o 4,8 %. Německé HDP rostlo o 0,2 % HDP, zpomalení růstu HDP nastalo kvůli klesajícímu růstu v automobilovém průmyslu.

Ubrání plynu německého HDP není pro Českou republiku dobrá zpráva, jelikož jsme na německou ekonomiku velmi silně navázáni. Podobné zpomalení růstu HDP zaznamenalo i Rakousko, to meziročně rostlo jen o 0,4 % HDP.

Meziroční růst HDP v zemích střední Evropy

Růst HDP v zemích střední Evropy

Zdroj: Statistické úřady jednotlivých zemí či stránky ministerstva financí

I přes zpomalení růstu české ekonomiky nadále pokračuje přibližování životní úrovně v Česku k západním zemím. HDP na obyvatele dle parity kupní síly se zvýšil na 90 % průměru EU.

Vývoj růstu HDP od roku 2000 po 2017

Česká ekonomika minulý rok překvapila ekonomy solidní formou, kdy rostla meziročně o 4,5 % HDP. Před krizí ovšem ekonomika rostla ještě významně rychleji a to tempem až 7 % ročně. Krize na ČR dopadla poměrně tvrdě a HDP se snížilo v roce 2009 o 4,7 %.

Vývoj růstu HDP České republiky

Vývoj HDP České republiky

Zdroj: ČSÚ

Predikce růstu HDP ČR

Ekonomové zmírnili svoji optimistickou predikci z jara, kdy počítali s tím, že HDP ČR poroste v tomto roce o 3,4 % a příští rok se tempo růstu HDP sníží na 3,1 %. „Ekonomika rostla na začátku letošního roku rychleji, než jsou její dlouhodobé možnosti (pozitivní mezera výstupu), což se nejvýrazněji projevuje nedostatkem pracovních sil a tlakem na růst mezd. V průběhu roku by ale měl růst zpomalovat. Za celý rok předpokládáme zvýšení HDP zhruba o 3 procenta. V evropském kontextu jde o stále o nadprůměrné tempo růstu zajišťující přibližování životní úrovně v České republice k západoevropské úrovni," komentoval dále David Marek růst HDP na jaře tohoto roku. 

Nyní již své prognózy mírní a odhady růstu se pohybují mezi 2,5 % až 3,0 %. Na příští rok predikuje David Marek růst českého HDP takto:

„Za celý letošní rok počítáme s růstem HDP o 2,9 procenta. Příští rok by měl přinést další zpomalení růstu soudě podle prognóz pro naše hlavní obchodní partnery. Náš odhad počítá s růstem HDP v ČR v roce 2019 o 2,4 procenta."

ČNB odhaduje růst českého HDP v roce 2019 optimističtěji a to 3,3 %. Ministerstvo financí počítá s růstem HDP o 2,9 % v roce 2019.

Export = z tažného vola, osel táhnoucí se za povozem?

Čistý export je dle předpokladů záporný (-1 procentní bod), protože rychleji roste dovoz do Česka (o 6,2 %) než český vývoz (4,5 %). 

Příspěvek čistého exportu k meziročnímu růstu HDP je podle očekávání záporný (-1,0 procentní bod). Důvodem je rychleji rostoucí dovoz (+6,2 procenta) než vývoz (+4,5 procenta). Rychlejší dovoz je způsoben především tím, že česká poptávka neustále roste, zatímco zahraniční poptávka pomalu oslabuje.

Český vývoz dostal v minulosti injekci od ČNB v podobě intervencí, které zlevnily české výrobky v zahraničí. Nicméně ty byly ČNB minulý rok zrušeny a české výrobky na zahraničních trzích o tuto výhodu přišly. Připočítejme k tomu růst mezd tlačící náklady nahoru, růst domácí poptávky a máme důvody, proč český vývoz zaostává za růstem dovozu do ČR. Nůžky mezi nimi se začínají svírat a čistý vývoz nejspíš bude opět o něco nižší. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek komentuje podíl českého vývozu na HDP takto: „Aniž by byla známa přesná struktura růstu, potvrzují se odhady, že k němu přestal přispívat čistý export. To je dáno zřejmě jak slabším růstem zahraniční poptávky, tak vysokou domácí poptávkou, která zvedá dovozy. Česká ekonomika tedy přišla o jeden ze tří pilířů svého růstu. Nějakou dobu se bez něj obejde, ale delší období růstu, taženého jen domácí poptávkou, by zvyšovalo nerovnováhy v ekonomice a učinilo by ji zranitelnou."

Českou ekonomiku čeká poměrně bouřlivé období, kdy se české společnosti budou přesměrovávat na výrobu zboží s vyšší přidanou hodnotou. Naopak se ČR stává pro zahraniční společnosti prahnoucí po levné pracovní síle stále dražší a dražší a ty možná budou přemýšlet o přesunutí výroby dále na východ.


Čtěte také:

Lídři v růstu HDP na různých kontinentech

Nejméně zadlužené země EU

Nejvíce zadlužené země EU


Nezaměstnanost ČR

Nezaměstnanost je bolavou patou české ekonomiky, ale ne zrovna způsobem, jakým jsme v Evropě zvyklí. V ČR byla v září tohoto roku nezaměstnanost ve výši 3,0 %, úřady práce evidovaly 224 tisíc uchazečů o zaměstnání. Volných pracovních míst bylo v dubnu 316 tisíc a letos bylo poprvé v historii ČR více pracovních míst, než uchazečů o zaměstnání. I přes růst mezd mají společnosti problém s náborem nových pracovníků. Lidé chybí napříč všemi obory - stavebnictví, doprava, zdravotnictví, informatika a mnoho dalších oborů.

Třeba česká ekonomika naláká ekonomické migranty z Řecka, kde se nezaměstnanost pohybuje kolem 20 %. Ale přiznejme si, komu by se chtělo ze sluncem zalité země u moře, kde je minimální mzda 17 460 Kč a průměrná mzda atakuje 45 000 Kč?

Růst HDP EU

Celkové HDP EU v loňském roce činilo přibližně 455,6 bilionů korun českých, což z EU činí jednu z největších ekonomik světa (na druhém místě za Čínou). Po odchodu Velké Británie z EU se ovšem toto číslo sníží cca o 57,2 bilionů Kč. HDP Evropské unie minulý rok rostlo o 2,4 % a na tento rok ekonomové odhadují růst HDP kolem 2,2 % HDP. Aktuální data za třetíí kvartál ukazují, že růst EU zpomalil meziročně na 0,3 % a v eurozóně na 0,2 %.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 29 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU