Měníme peníze na dovolenou II: 7 triků směnáren

23.05.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Triků směnáren je nespočet - dvojí kurzovní lístek, skryté poplatky, neplatné bankovky a další. Jak se jim bránit?

V minulém článku jsme si ukázali, na co si dát pozor při výběru hotovosti z bankomatu v cizině a co znamená důležitá zkratka DCC. Nyní se podíváme na nejčastější triky směnáren a jak se jim bránit.

Měnit peníze až na dovolené?

Měnit peníze až na dovolené? Otázka, před kterou stojí každý cestovatel. Záleží na místě, kam povedou vaše kroky. Pokud budete cestovat po Evropě (zejména západní, jižní a střední), tak vám bude stačit platební karta a menší suma v domácí měně. Ovšem pokud se vydáte do pralesů a plantáží palmy olejné v Indonésii, tak si raději pořiďte indonéské rupie dopředu. Pokud je neseženete v ČR, tak si je vyměňte hned na letišti nebo v nejbližší bance. Asi nejlepší volbou je, co nejvíce platit kartou, protože vám budou peníze strženy na základě kurzu vaší banky.

Informace a tipy jiných cestovatelů

Pokud se chystáte vydat do cizokrajné země, zjistěte si co nejvíce o dostupnosti bank, směnáren a automatů, infrastruktuře, zločinnosti a zkušenostech jiných cestovatelů. Získáte zde cenné rady, zkušenosti a tipy na kvalitní směnárny. A teď už konkrétněji, na co přesně si dát pozor.

TIP: Dovolenkový speciál Finance.cz - přečtěte si mnoho důležitých informací pro klidnou dovolenou

1. Pouze oficiální směnárny

Pozor si dejte na pokoutné směnárníky, kteří turistům nabízejí peníze na ulici. Těm se vyhněte obloukem, protože vás okradou o čas i peníze. Pokud máte čas, tak si srovnejte kurzy a poplatky ve více směnárnách či bankách. Dále využijte oficiálních směnáren na letišti, či nádraží (ale i zde si dejte pozor na nevýhodné kurzy).

Tip: Projděte si kurzovní lístek bank a směnáren

2. Dva kurzovní lístky

Jdete kolem směnárny a vidíte velmi výhodné kurzy, které vám vaše banka neposkytla? Vejdete dovnitř, vyměníte si peníze a nesedí vám kurz, za který jste dostali cizí měnu? Tak podobnou zkušenost má řada cestovatelů a je nepříjemné a náročné hádat se se směnárníkem o navrácení peněz. Většinou již bývá pozdě a vaše peníze jsou nenávratně pryč. Proto čtěte kurzovní lístky pořádně.

3. Skryté poplatky

Pozor na skryté poplatky, které se vyskytují u přehnaně výhodných kurzů. V kurzovním lístku musí být uvedeny veškeré poplatky. Bohužel u některých kurzovních lístků jsou poplatky uvedeny v "bleším" písmu, jsou uvedeny zmatečně nebo nejsou uvedeny vůbec. Proto si dejte pozor, abyste nezaplatili vysoký poplatek, který může být i v řádech desítek procent ze směněné částky.


Čtěte také:

Na kolik Vás vyjde cesta na MS ve fotbale?

Kdo vlastní naše banky?


4. Nesprávný výpočet kurzu

Proti tomuto je snadná obrana. Stačí, když budete měnit takovou hodnotu, která se snadno vypočítá. Například máte 100 euro a chcete si je vyměnit za koruny při kurzu 25.5 Kč za euro. za 100 euro byste tedy měli dostat 2 550 Kč. Pokud nejste v matematice příliš dobří, tak si částku (klidně i dopředu) neváhejte přepočítat na kalkulačce vašeho telefonu.

5. Neplatné bankovky

Bohužel můžete zjistit, že vám ve směnárně vydali neplatné bankovky. Směnárna vám nakonec řekne, že jste u nich vůbec nevybíral peníze a vy jste namydlení. Další možností je, že vám "směnárník" může vyměnit měnu jiné země, jejíž hodnota může být zlomková nebo nulová.

Poznáte, odkud jsou tyto bankovky?

Indonéské rupie

Zdroj: Shutterstock

6. Doklady o směně si vyžádejte vždy

Při směně peněz si vždy vyžádejte doklad o této transakci. Směnárník vám jej musí vydat (což platí ve většině civilizovaného světa). Následně si doklad pečlivě schovejte. Pokud se jedná o velmi pochybnou směnárnu, ale nemáte jinou možnost, tak si při směně pořiďte zvukovou či obrazovou nahrávku nebo si vezměte ke směně svědka.

7. Nevěřte falešné reklamě

Velký nápis 0% poplatek (No commission či 0 % commission) by vás měl nalákat, ale spíše byste si měli dát pozor, protože taková směna by vás mohla vyjít pěkně draho. Poplatky mohou být opravdu 0 %, ale v tom případě se připravte na prověření kurzu, který pro vás nemusí být vůbec výhodný. Také přespříliš výhodný kurzovní lístek by ve vás měl vzbudit nedůvěru.

Jak se bránit nevýhodné směně?

Soudit se v zemi třetího světa nemá příliš smysl, a proto je lepší se s vaší nehezkou zkušeností podělit na internetu formou doporučení, recenze. Pokud jste již peníze vyměnily a nemáte z výměny dobrý pocit, tak žádejte navrácení vašich peněz. Ale nejspíš se vám peníze nepodaří získat zpět (záleží na právním řádu a slušnosti směnárníka). Můžete využít kamery či foťáku a vytvořit tím tlak na směnárníka, který se bude zuby nehty bránit navrácení. Ovšem stále platí, že nejlepší obranou před nepoctivými směnárníky je prevence - informovat se dopředu o kvalitních směnárnách, pozorně si číst kurzové lístky a nevyměňovat peníze na ulici.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 22 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ