Komentář: ČSSD - spící Růženka, či ďáblovo osidlo?

14.08.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Žádná rostlina neroste stále do nebe a rovněž ani ČSSD, obzvláště s tak prohnilými kořeny plnými dluhů, korupčních skandálů a lidí s pochybnou pověstí. Co ohrožuje ČSSD? A potopí se v příštích volbách pod 5% hranici? 

ČSSD je jedna z nejstarších politických stran České republiky (ne-li nejstarší) a kdysi neotřesitelná vládkyně české levice. Ale také strana, která si prošla veletoči a skandály. V dnešní době působí trochu jako stín někdejší vládkyně, když v posledních volbách do poslanecké sněmovny obdržela 7,27 % hlasů (nejhorší výsledek v novodobé historii). Ale teprve její účast ve vládě a následné volby ukážou, jestli se podaří zastavit její pád. Obzvláště, když z jejího středu přichází na politické výsluní známé politické firmy, které této straně již v minulosti prokázaly medvědí službu.

Ještě spí a spí zámek šípkový, ještě spí a spí volič zakletý. U lůžka mu planá růže rozkvétá a volič neprocitá...

Zdroj: Youtube.com

Jihomoravský multifunkční student práv vstupuje na scénu

Svérázné politické figurky chrlila hlavně jihomoravská ČSSD. Odtud pochází nejen bývalý premiér Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach, či Roman Onderka. Z jihu Moravy pochází i bývalý šéf hejtmanů a nejznámější lhář usvědčený v přímém přenosu: Michal Hašek. Tento student z elitní slovenské školy Sládkovičovo (získal zde titul JUDr.), který svůj zisk titulu z této VŠ obhajoval tím, že byla nejblíže. Pro jistotu jsme si to ověřili a pan exhejtman má naprostou pravdu. Například cesta ze sídla hejtmana Jihomoravského kraje na Právnickou fakultu Karlovy univerzity je autem 209 kilometrů a trvá 2:02 hodiny, na Právnickou fakultu do Sládkovičova to trvá 1:57 hodiny a měří 181 kilometrů. Pokud by se pan exhejtman Hašek rozhodl využít hromadnou dopravu, tak se cestovní časy pohybují mezi Prahou a Brnem kolem 2:40 hodiny a Brnem a Sládkovičovem kolem 2:20 hodiny. Rozhodně bychom mu v té době doporučili cestovat vlakem, aby mohl zvládat všech svých 30 funkcí (mimo jiné i funkce poslance, kde se zúčastnil "neuvěřitelných" 3 % hlasování).

Michal Hašek nyní působí v advokacii, radí svému někdejšímu spolustraníkovi a velmi schopnému manažerovi (například veleúspěšné působení u ČSA) Jaroslavu Tvrdíkovi, který je místopředsedou představenstva evropské CEFC Group Company. Do vysoké politiky chce 

Nicméně Michal Hašek je velmi pilný muž a již nyní resuscituje svoji kariéru, spolu s dalším exhejtmanem a nynějším prvním místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou, založil platformu "Zachraňme ČSSD", což je poněkud úsměvné, když se právě tito dva pánové několik let aktivně podíleli na krajské politice ČSSD a oba byli podezřelí z nesprávného nakládání s krajskými penězi. Trochu to připomíná kozlíky, kteří spásli záhonek růži a následně mečeli: "Zachraňme růže". Na závěr musíme ovšem dodat, že ani jeden ze zmíněných mužů nebyl soudně trestán a odsouzen.

Nejslavnější vystoupení Michala Haška

Zdroj: Youtube.com, Česká televize, Interview Daniely Drtinové

Většina zmíněných navrátilců na výsluní ČSSD má blízko k hradnímu pánovi a bývalému nejmocnějšímu muži ČSSD, jehož jméno asi nemusíme uvádět.


Další velmi nudné komentáře:

Václav Klaus - angry birds z ODS

7 věcí, které ANO naučilo naše děti


OKD - Obrovský Kostlivec Dere se ze skříně

Ruce špinavé od obchodu s těžební firmou OKD může mít nejeden mocný muž ČSSD (i jiných stran), protože celá kauza ohledně OKD připomíná dolování státního majetku ve velkém (a proto ji vedle soudu vyšetřuje i vyšetřovací komise sestavená poslaneckou sněmovnou). Z ČSSD vyšetřovací komise zatím vyslechla například tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku, tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana. Bohužel Zdeněk Bakala se k vyšetřovací komisi dostavit nechce a nemůže nám tento pro stát jistě výhodný obchod okomentovat. Kauza má nicméně kořeny již za vlády Václava Klause a Miloše Zemana. Čas ukáže, jestli se bude pravda vytěžena na povrch, ale jak to tak bývá v našich luzích a hájích, tak nejspíš zůstane hluboko pod zemí.

Bohuš mezi mlýnskými kameny

Miloš Zeman stále nemohl zapomenout podraz Bohuslava Sobotky v prezidentské volbě. Dále Andrej Babiš si šel tvrdě za premiérováním a prakticky vysál voliče levice, když si vytáhl vládní úspěchy a vládní porážky přisoudil do režie ČSSD a KDU-ČSL. Minulý premiér neustál dva mlýnské kameny (ministra financí a prezidenta) a nedokázal obhajovat své kroky a čelil, vedle útoků zvenčí, nátlaků od spolustraníků (i když první pokus o puč ustál). Bohuslav Sobotka nikdy nebyl charismatický vůdce, který by vyhrával debaty s noblesou či agresivitou, navíc se nad jeho působením na ministerstvu financí táhne stín privatizace OKD. Navíc vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL nedokázala realizovat tolik potřebné důchodové, školské a další reformy. Sečteno a podtrženo Bohuslav Sobotka přivedl ČSSD k nejhoršímu výsledku.

Ačkoliv nejrůznější volební průzkumy řadí ČSSD na 3. až 5. příčku a její zisk volebních hlasů odhadují kolem 10 %. Ale kauzy typu OKD, krabice vína, ČSA, handrkování o ministry, zadlužená stranická pokladna a další, mohou znamenat potopení  pod 5% hladinu. V současné době připomíná sociální demokracie růži, která je pokryta od kořenů po květ mšicemi a rozhodně by ji pomohlo potopení pod 5% hladinu, protože by se nějaké mšice od ní odpoutaly. Ale vynoření by se již nemuselo podařit..

V příštím článku se zaměříme na to, co víme o členech vlády z ČSSD.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU