Nezaměstnanost: je ČR lídrem v rámci EU?

16.01.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká republika má nedostatek pracovníků a nezaměstnanost se blíží dnu. Česká nezaměstnanost patří mezi nejnižší v EU. Jaké jsou ovšem výhledy do budoucna? A ze kterých zemí putují zaměstnanci do ČR?

Aktuální nezaměstnanost má hodnotu 3,1 % a nezaměstnaných je cca 231,5 tisíc a čeští podnikatelé si stěžují, že nemají dostatek pracovních sil. Český statistický úřad kvůli jiné formě měření nezaměstnanosti udával ve 3. čtvrtletí 2018 nezaměstnanost 2,3 %.

Došli na českém trhu lidé?

Žena neví, co je to nezaměstnanost

Zdroj: Shutterstock

Jaká je nezaměstnanost v České republice?

Údaje Ministerstva práce a sociálních věcí o míře nezaměstnanosti z prosince 2018 uvádějí hodnotu 3,1 %, což znamená, že oproti listopadu mírně narostla (0,3 procentního bodu), ale to je pro zimní období běžné a jedná se o změny sezónního charakteru. Počet registrovaných uchazečů o zaměstnání narostl o 16,5 tisíce, celkem bylo 231,5 tisíce uchazečů o zaměstnání. Mírně vzrostl rovněž volných pracovních míst, kterých je 324,4 tisíc a tento dlouhodobý nedostatek je jednou z hlavních brzd české ekonomiky.

Nezaměstnanost a její dopady na českou ekonomiku komentoval David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte takto:

„Příznivý vývoj na trhu práce se promítá do veřejných financí. Objem prostředků na podporu v nezaměstnanosti loni klesl na 7,5 miliard korun z předloňských 7,8 miliardy korun. Nižší byly tyto výdaje naposledy před deseti lety."

Vývoj nezaměstnanosti v České republice

Nezaměstnanost se v ČR pohybuje na hranici přirozené nezaměstnanosti a prakticky již nemá, kam klesat. Což můžete vidět v tabulce, tak za poslední tři roky byla nejvyšší nezaměstnanost v lednu 2016 a to 6,4 %.

Vývoj nezaměstnanosti od roku 2015

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: ČSÚ

Hranice kolem 3 % je v Česku nejspíše hranicí přirozené nezaměstnanosti, při níž pracují ti, kteří chtějí, a na pracovním trhu zůstávájí ti, kteří mají špatné pracovní návyky nebo zkrátka pracovat nechtějí. Další složkou nezaměstnaných jsou lidé, kteří přechází z práce do práce, protože dnešní doba nahrává přecházení na lépe placené či zajímavější pozice.

Kolik je volných pracovních míst?

Na konci roku 2018 bylo více než 320 tisíc pracovních míst volných a problémy měly zejména podniky v průmyslu, stavebnictví, ve službách, stejně jako v gastronomii, ubytovacích službách, ale i v IT.

Nedostatek volných pracovních míst vláda řeší, ale dle mnohých zaměstnavatelů pomalu. Ani přes půl milionu pracujících cizinců v ČR se zaměstnavatelům v některých oborech (strojírenství, stavebnictví) nedostává pracovních sil.

Na zkrácený úvazek jsou bráni rovněž starobní důchodci, studenti a vůbec téměř vše, co má ruce i nohy.

Míra nezaměstnanosti v krajích

Mezi premianty v nezaměstnanosti mezi kraji se řadí hlavní město Praha, Plzeňský a Pardubický kraj. Naopak vyšší nezaměstnanost se týká Ústeckého, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

Míra nezaměstnanosti v krajích

Název kraje Míra nezaměstnanosti
Hlavní město Praha* 1,93 %
Plzeňský kraj 2,12 %
Pardubický kraj 2,19 %
Královehradecký kraj 2,31 %
Jihočeský kraj 2,38 %
Zlínský kraj 2,61 %
Středočeský kraj 2,64 %
Karlovarský kraj 2,93 %
Kraj Vysočina 3,02 %
Liberecký kraj 3,18 %
Olomoucký kraj 3,37 %
Jihomoravský kraj 3,68 %
Ústecký kraj 4,50 %
Moravskoslezský kraj 4,65 %

*Není kraj, ale hlavní město

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Údaje platné k 31. 12. 2018

Nedostatek pracovních míst (společně s dalšími faktory) vyhání z Ústeckého i Moravskoslezského kraje obyvatele a počet obyvatel v těchto krajích klesá a to i přesto, že se vláda snaží v těchto krajích pozvednout pracovní trh i životní podmínky.

Jaká je nezaměstnanost v zemích EU a ve světě?

Nejnovější data za říjen  hovořila jasně, Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v rámci celé Evropské unie. Za námi skončilo Dánsko, Maďarsko a Malta. Na chvostu tohoto žebříčku skončilo Řecko, Španělsko a Itálie.

Nezaměstnanost v zemí EU

Nezaměstnanost v zemích Evropy

Zdroj: Eurostat

V Evropské unii bylo nezaměstnaných přibližně 16,6 milionů obyvatel, z čehož 13,2 milionu bylo ze zemí eurozóny. Dle studie UBS byla globální nezaměstnanost v září 2018 na 5,2 %, což je nejnižší hodnota od roku 1980.

Pro představu o míře nezaměstnanosti světových velmocí uvádíme, že v USA i Číně se nezaměstnanost pohybuje kolem 4 %, v Rusku lehce nad 5 % a v Japonsku se nezaměstnanost pohybuje kolem 2,5 %.

Průměrná mzda v roce 2019

Průměrná hrubá mzda v roce 2018 dosáhla téměř na 32 000 Kč a v roce 2019 ekonomové i vláda počítají s tím, že průměrná mzda zřejmě pokoří hranici 33 000 Kč, protože český pracovní trh nemá dostatek kapacity k pokrytí potřeb zaměstnavatelů. A právě i nedostatek pracovní síly stojí za zpomalení tempa růstu českého HDP.

Minimální mzda v roce 2019

Minimální mzda v roce 2019 byla stanovena MPSV na 13 350 Kč a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)  by minimální mzdu ráda zvedla na hodnotu 15 000 Kč či vyšší, aby v budoucnu minimální mzda dosahovala poloviny mzdy průměrné.

Jaká je predikovaná nezaměstnanost?

Nezaměstnanost nepatří mezi bolavá místa České republiky, i když v určitých okresech s ní stále bojují. Ministerstvo financí ČR predikuje na rok 2019 nezaměstnanost kolem 2,3 %. Nezaměstnanost v lednu bude v rámci sezónních změn ještě mírně stoupat, ale na jaře nastane na trhu práce oživení.

Růstem nezaměstnanosti se může projevit zpomalení české a německé ekonomiky. Česká republika ovšem má polštář z agenturních zaměstnanců převážně z východní Evropy, navíc volných pracovních míst je opravdu značné množství. Otázkou ovšem zůstává, jestli budou Češi ochotní pracovat za stejných podmínek jako agenturní zaměstnanci či za prací cestovat do jiných koutů ČR.

 

V současné době je získání pracovní pozice poměrně snadné a v dohledné době by se žádné výrazné otřesy neměly udát. Spíše do Česka budou pronikat trendy ze severní a západní Evropy ve formě flexibilnější pracovní doby, zkrácených úvazků a přívětivějšího prostředí pro pracující rodiče, které si ve velkých městech Česka již našly své místo, ale doposud nepronikly do všech krajů České republiky.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU