Volby do Evropského parlamentu se blíží: co o nich víte a nevíte

13.05.2019 | , Finance.cz
Volby


Volby do Evropského parlamentu proběhnou čtvrtý týden v květnu. A české politické strany už všechny zahájily svou předvolební kampaň. Otestujte se, co víte a co nevíte o eurovolbách v našem kvízu.

Evropský parlament je jedna ze tří důležitých institucí Evropské unie, vedle Komise a Rady (ve složení Rada EU a Evropská rada). Parlament má hlavně legislativní úlohu, schvaluje legislativu ve spolupráci s Radou. Parlament schvaluje i rozpočet a podílí se na výběru Evropské komise. Složení Evropského parlamentu tak ovlivní směřování celé Evropské unie na další pětiletku.

Evropské volby neboli volby do Evropského parlamentu patří u nás často mezi nejméně sledované volby. Na rozdíl od českého parlamentu nebo od místního starosty nám europoslanci a Parlament jako takový přijdou daleko a nedosažitelní. Je to přece ta daleká Evropa, diktát z Bruselu a nepřehledná byrokracie. I tak ale bychom neměli na eurovolby zapomínat a je důležité jít volit, stejně jako do každých jiných svobodných voleb.

Do Evropského parlamentu může volit každý občan ČR, který dosáhne nejpozději druhý den voleb 18 let, má trvalé bydliště na území ČR a je svéprávný k právním úkonům. Do europarlamentu není možné volit ze zahraničí, pokud ale bydlíte v některé z dalších zemí EU, je možné volit dle místních pravidel v této zemi místní kandidáty. Stejně tak můžou do europarlamentu volit zahraniční občané mající trvalé bydliště na území ČR.

Pokud během voleb nebudete pobývat v místě svého trvalého bydliště a volebního obvodu a chcete jít volit, tak ještě stále máte čas vyřídit si voličský průkaz. Poté můžete volit kdekoliv na území celé České republiky.

Kromě toho, kdo může volit a kde můžete volit, se ještě můžete otestovat, jestli správně víte, kdy je termín voleb, kolik volíme českých poslanců a kolik je celkově europoslanců. Zkuste si náš test.


Co víte a nevíte o volbách do Evropského parlamentu

Kdy se konají volby do Evropského parlamentu?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Volby