Volby do Evropského parlamentu: kdy budou výsledky

23.05.2019 | , Finance.cz
Volby


Tento víkend jdeme k volbám a budeme volit zástupce do Evropského parlamentu. Volby se konají tento víkend na území celé Evropské unie, přičemž každý z členských států má konkrétní datum jiné.

Evropské volby jsou vyhlašovány Radou a schvalovány Evropským parlamentem. Pro rok 2019 stanovily evropské instituce volby na 23. - 26. května. 

Jednotlivé členské státy si ovšem konkrétní datum eurovoleb stanovují samy na základě národní legislativy. Stejně tak si stanovují i podmínky pro volby, kdo může hlasovat a kdo může kandidovat. Díky této rozmanitosti v evropské jednolitosti se volby konají po celé EU během čtyř dnů, přičemž většina členských států EU půjde k volbám až v neděli 26. května. A konečné výsledky voleb budou známy až v noci z neděle na pondělí.

Jak se volí v členských státech EU:

  • čtvrtek 23. května: Nizozemsko, Velká Británie,
  • pátek 24. května: Irsko,
  • sobota 25. května: Lotyšsko, Slovensko,
  • pátek 24. a sobota 25. května: Česko,
  • neděle: 26. května: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Litva, Lucembursko, Kypr, Maďarsko, Malta, Německo, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Česká republika je jediný stát EU, kde se volí dva dny, všechny ostatní členské státy to zvládnou během jednoho dne, přičemž většina (22 členských států z 28) půjde k volbám k neděli. Jako první půjdou volit voliči v Nizozemí, kde se volební místnosti otvírají ve čtvrtek o půl osmé ráno. Hned poté se otevřenou volební urny i v brexitové Velké Británii. V pátek odvolí v Irsku, v sobotu v Lotyšsku a na Slovensku. V sobotu se po dvou dnech uzavřou i české volební místnosti.

V neděli pak jde k volbám zbytek Evropské unie. Logicky tak budou celkové výsledky evropských voleb známy až večer v neděli.

 

Kd budou známy volební výsledky

Pokud jde o konkrétní výsledky, tak volební místnosti v České republice se uzavřou ve dvě hodiny v sobotu. Vzhledem k tomu, že účast v eurovolbách nebývá nejvyšší, je možné předpokládat, že české volební lístky budou spočítány během několika hodin, přičemž tradičně nejdéle trvá spočítat volební lístky ve velkých obvodech ve velkých městech (Praha, Brno). Výsledky ovšem nesmí být zveřejněny až do uzavření všech volebních místností v EU.

Pro konečné výsledky voleb si tak budeme muset počkat až do nedělního večera. V neděli se volí v těch největších a nedůležitějších státech EU, jako je Francie, Německo, Polsko, Španělsko nebo Itálie. Přičemž Itálie uzavře své volební místnosti jako poslední, v neděli ve 23:00.

Na konečné výsledky českých eurovoleb si tak budeme muset počkat až do jedenácté hodiny v neděli večer. Přičemž v dalších členských státech budou teprve v této chvíli počítat hlasy a zveřejňovat předběžné výsledky. Celkové předběžné výsledky za celou EU by měly být známy v neděli od 23:15.

Do té doby budou průběžně od nedělní osmé hodiny zveřejňovány jednotlivé národní předběžné výsledky.

Také si přečtěte: Proč volit do Evropského parlamentu


Výsledky voleb do Evropského parlamentu

Strana Počet hlasů Počet hlasů v % Počet europoslanců
ANO 2011 502 343 21,18 % 6
Občanská demokratická strana (ODS) 344 885 14,54 % 4
Česká pirátská strana 330 844 13,95 % 3
Koalice STAN, TOP 09 276 220 11,65 % 3
Svoboda a přímá demokracie – T. Okamura (SPD) 216 718 9,14 % 2
Křesťanská demokratická unie-Čs.str.lid. (KDU-ČSL) 171 723 7,24 % 2
Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) 164 624 6,94 % 1

Zdroj: Český statistický úřad (ČSÚ)

Přečtěte si více: Jak dopadly volby do Evropského parlamentu

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: Volby