Světová ekonomika letos poroste jen mírně, míní investiční manažeři z Amundi

08.02.2024 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jaké jsou prognózy ekonomického růstu podle odborníků a státních institucí? Co může ohrozit hospodářský vývoj v Česku a jak porostou světoví hegemoni jako USA, Čína, eurozóna, Indie či Rusko?

Letos čeká českou i globální ekonomiku pomalejší růst. Podle investiční společnosti Amundi se zvýší globální hrubý domácí produkt (HDP) o 2,4 %, tempo růstu české ekonomiky by se mělo pohybovat kolem 1 %. K oživení globální ekonomiky by mohlo dojít spíše až ke konci roku.

„Prudký růst na konci roku 2023 částečně vyčerpal potenciál, který jsme původně viděli až v roce 2024. Proto se domníváme, že letošní rok nebude tak silný, ale přesto by mohl investorům přinést kladná reálná zhodnocení. Úrokové sazby zůstávají vysoké, což poskytuje stabilní základ pro investice. Klíčové bude, jak rychle budou centrální banky snižovat úrokové sazby a jakým geopolitickým událostem budeme v letošním roce čelit,“ komentuje výhledy Petr Zajíc, senior portfolio manažer Amundi.

Zpomalení se dotklo prakticky všech vyspělých trhů

Slabší růst globálního HDP je výsledkem zpomalení na vyspělých trzích, které stále čelí vyšší inflaci, i když ta již zpomaluje. Národní banky tlumí vysoký růst cen úrokovými sazbami, které mají ovšem neblahý vliv na poptávku domácností. Z těchto důvodů se sníží tempo růstu HDP v zemích eurozóny, USA či Velké Británii. Podle některých prognóz hrozí USA letos i mírná recese, jiní ovšem Spojeným státům věří a počítají s mírným růstem.

Mírný růst čeká i země EU a eurozóny, podle investičního výhledu společnosti Amundi se budou v zemích eurozóny projevovat dopady přísnější měnové politiky ECB a dalších centrálních bank, ale i restriktivnější fiskální politiky jednotlivých států.

Číně druhým rokem po sobě klesla populace, ta navíc stárne. Čínská ekonomika zpomaluje již od minulého roku a další zpomalení se predikuje i na rok příští, takže Čína přestala ekonomicky dohánět USA. Čína nadále čelí utlumené domácí poptávce a dlouhodobým problémům v realitním sektoru.

Z jižního souseda Číny, Indie, se postupně stává globální velmoc. Indická ekonomika letos poroste podle investičního výhledu Amundi o 5,8 %. Nadále bude tažena silnou domácí poptávkou, průmyslem i sektorem služeb a značnými investicemi do infrastruktury a digitalizace. Mírně pozitivní zůstává také výhled dalšího velkého asijského hráče, Japonska, jehož ekonomika by měla růst podobným tempem jako loni.

Predikce růstu globálních ekonomik dle investiční společnosti Amundi

Růst HDP

Zdroj: Amundi – ekonomický výhled

Česká republika – pod potenciálem, s růstem kolem 1 %

Český statistický úřad (ČSÚ) oznámil, že HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost v roce 2023 podle předběžného odhadu klesl meziročně o 0,4 %. ČSÚ uvedl, že pozitivním faktorem bylo mírné oživení mezi třetím a čtvrtým kvartálem, kdy mimo jiné začaly po delší době více utrácet domácnosti.

Za mělkou recesí české ekonomiky může být vliv zvýšených úrokových sazeb ČNB, které tlumí českou ekonomiku a omezují domácí poptávku. Vedle toho se projevilo i oslabení německé ekonomiky, která by se ovšem letos měla vrátit k mírnému růstu. Česká republika se jako jediná země EU dosud nevrátila na svou předkoronavirovou úroveň.

Podle investičního výhledu Amundi by se v roce 2024 mělo Česko vrátit k růstu kolem 1 %, ČNB ve své podzimní prognóze odhadovala růst českého HDP v roce 2024 na 1,2 %. Optimističtěji se k růstu české ekonomiky staví Ministerstvo financí ČR, které predikuje růst českého HDP o 1,9 %.

Dobrou zprávou pro oživení ekonomiky je možné snižování úrokových sazeb ČNB, což opatrně připustil i člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub: „Očekáváme, že se inflace na začátku roku výrazně sníží a vrátí se k horní hranici tolerančního pásma centrální banky, během roku by mohla dále klesnout a přiblížit se k dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Postupné snižování úrokových sazeb započaté v prosinci může pokračovat, avšak nadále čelíme inflačním tlakům v podobě růstu mezd a regulované složky cen energií, což může přispívat k setrvačnosti inflace.“

Mírné snížení (o 0,5 p.b.) úrokových sazeb ČNB by mohlo nastat po dalším zasedáním bankovní rady, které se uskuteční 8. února 2024.

Tip: Ženy průměrně proinvestují více než 1600 Kč měsíčně, vyplynulo z průzkumu investiční společnosti Amundi

Války jako hybatel ekonomického růstu

Vedle výše uvedených lokálních i globálních faktorů bude mít na stav světové ekonomiky přímý vliv vývoj válečných konfliktů na Ukrajině a na Blízkém východě i to, jak se bude vyvíjet napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. Velkou roli budou hrát v tomto roce i volby. Ty již proběhly právě na Tchaj-wanu, kde zvítězil Laj Čching-te, který podporuje užší vztahy s USA a dalšími liberálními demokraciemi, včetně Česka.

Rok 2024 rokem voleb – USA, Evropský parlament i Rusko

V červnu proběhnou volby do Evropského parlamentu, tento rok budou volit nové zákonodárce i ve Velké Británii

V Severní Americe letos proběhnou volby v Mexiku, ale největší dopad na světové dění budou mít listopadové volby ve Spojených státech amerických, kde se pravděpodobně střetnou dva stejní kandidáti jako minule – úřadující prezident Joe Biden (demokrat) a jeho vyzyvatel Donald Trump (republikán). Ve hře je další podpora Ukrajiny a budoucnost směřování Severoatlantické aliance (NATO), ale i hlubší rozdělení americké společnosti.

Ukrajinu nejspíše čekají první „válečné“ prezidentské volby. Volby v Rusku proběhnou již tradičně v silné režii prezidenta Vladimira Putina, který letos oslaví 25 let ve vrcholových ústavních funkcích.

Vliv na dění v Asii i ve světě budou mít volby v Indii, kde právě silný ekonomický růst nahrává obhajobě premiérského křesla pro Naréndru Módího.

 

Zdroj: Depositphotos

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU