Co týden dal: Dle analýzy by rozpadem Schengenu utrpělo nejvíc Česko a Slovensko

19.02.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Analýza UniCredit Bank uvádí, že rozpadem tzv. schengenského prostoru by byly nejvíc postiženo Česko a Slovensko. Důvodem je vysoká otevřenost obou ekonomik a vysoký podíl obchodu s ostatními zeměmi. Česká ekonomika loni vzrostla o 4,3 procenta, zatímco ve Venezuele kleslo HDP o 5,7 procenta a míra inflace dosáhla 180,9 procenta. Počet minipivovarů v Česku překročil hranici 300! Více novinek v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní v Česku

Českým zákazníkům vadí, že potraviny stejné značky jsou v České republice méně kvalitní než v západní Evropě. Z výzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vyplývá, že s touto praxí je nespokojeno 88 procent z dotázaných a většina také odmítá tvrzení výrobců, že to dělají kvůli odlišným chuťovým preferencím. Jelikož jiné složení potravin prodávaných ve více zemích pod stejnou značkou je prokázaným faktem, chce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) přimět k řešení Evropskou komisi.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu propadly o desítky haléřů na nejnižší úroveň za téměř sedm let. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 34 haléřů na 26,88 koruny za litr a nafta o 23 haléřů na 25,07 koruny.
Více informací

Počet minipivovarů v Česku překročil hranici 300. V polovině ledna jich bylo 302, což je o 22 více než v roce 2014. Jejich počet patrně dál poroste a může se podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně zastavit až na dvojnásobku nynějšího čísla.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v lednu zůstala na 2,06 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Stále je tak blízko červnovému minimu, kdy sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Případným rozpadem tzv. schengenského prostoru by byly nejvíc postiženy ze všech signatářských zemí Česko a Slovensko. Důvodem je vysoká otevřenost obou ekonomik a vysoký podíl obchodu s ostatními zeměmi. Nejvážnějším dopadem pro českou ekonomiku by bylo zpomalení pohybu zboží, a tím exportní konkurenceschopnosti. Vyplývá to z analýzy UniCredit Bank.
Více informací

Slabší obchodní výměna a nižší výkonnost průmyslu by na dalších 15 let mohly zpomalit hospodářský růst Británie o 0,5 procentního bodu ročně, pokud se země rozhodne odejít z Evropské unie. Uvedla to dnes evropská strojírenská asociace CEEMET, která zastřešuje zhruba 200.000 výrobců po celé Evropě. Podle agentury Reuters je to jeden z nejpesimističtějších odhadů vlivu takzvaného "brexitu" na ekonomiku Spojeného království.
Více informací

Česká ekonomika loni vzrostla o 4,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který zveřejnil Český statistický úřad. Jde o nejvýraznější roční růst od roku 2007. Ve čtvrtém čtvrtletí růst HDP meziročně zpomalil na 3,9 procenta, mezičtvrtletně se téměř nezměnil.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní ve světě

Venezuelská ekonomika v loňském roce klesla o 5,7 procenta, zatímco míra inflace dosáhla 180,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila venezuelská centrální banka. Ekonomika této latinskoamerické země je silně závislá na ropě, jejíž cena za poslední rok a půl výrazně klesla.
Více informací

Ekonomika eurozóny pokračuje v mírném zotavování. Vedoucí představitelé Evropské centrální banky (ECB) však mají obavy ohledně stále temnějších vyhlídek ekonomik Číny a dalších rozvíjejících se zemí a turbulencí na finančních trzích. Ukázal to zápis z lednového zasedání její bankovní rady, který dnes ECB zveřejnila.
Více informací

Plán ruské vlády na podporu domácí ekonomiky bude stát zhruba 880 miliard rublů (285 miliard Kč). Prohlásil to podle agentury Reuters ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. S částí těchto peněz se podle něj počítá v rozpočtu na letošní rok. Zbylé finanční prostředky však vláda ještě musí najít.
Více informací

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršila odhad letošního růstu světové ekonomiky na tři procenta. Jeho tempo by tak mělo zůstat na loňské úrovni namísto dříve předpokládaného zrychlení na 3,3 procenta. Loňský růst byl přitom podle OECD nejpomalejší za posledních pět let.
Více informací

Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a Katar se dohodly, že zmrazí produkci ropy na úrovních z letošního ledna. Chtějí ale, aby totéž učinili i další přední producenti. Po setkání se svými protějšky to oznámil katarský ministr energetiky Muhammad Sálih Sadá.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Slovenska na stupni A+ se stabilním výhledem. Vysokou ratingovou známku podporuje například členství Slovenska v eurozóně a také schopnost Bratislavy přilákat zahraniční investice, negativním faktorem pak je vyšší zadlužení, uvedla agentura.
Více informací

Ministři financí zemí Evropské unie vyzvali Evropskou centrální banku (ECB), aby zvážila možnosti, jak omezit dostupnost pětiseteurových bankovek. Plán je součástí snahy bojovat proti financování terorismu. Banka by také měla uvažovat o tom, jak zavést strop na platby v hotovosti, aby se zamezilo financování teroristických organizací.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU