Měníme peníze na dovolenou I: Jak ušetřit při výběru z bankomatu?

22.05.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Také rádi vybíráte peníze na dovolené z bankomatu? Na co si dát pozor? A která banka má nejvyšší poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí?

Z výběru peněz v bankomatu v zahraničí se může stát snadno loterie, při které můžete na poplatcích a nevýhodných kurzech zaplatit horentní sumu. Na co si dát pozor?

Před cestou do zahraničí

Než se vydáte do jakékoliv krajiny, tak si zjistěte něco o její měně (samozřejmostí je přibližná znalost jejího kurzu a vzhledu jednotlivých bankovek). A také si zjistěte infrastrukturu v dané zemi, v bankách (minimálně vaší bance), kriminalitě a dalších nešvarech, abyste nebyli překvapení, že vás v první směnárně oškubou tak, jako se to běžně děje v naší stověžaté Praze.

TIP: Dovolenkový speciál Finance.cz - přečtěte si mnoho důležitých informací pro klidnou dovolenou

Platit kartou?

Platbu kartou doporučujeme, protože se většinou jedná o nejvýhodnější formu platby v zahraničí a nemustí s sebou tahat peníze, které by zbytečně přitahovaly pozornost místních kapsářů (v lepším případě). Ale hotovost mějte rovněž při sobě, protože ne všude můžete platit kartou (pozor, toto se týká i poměrně vyspělých zemích).


Čtěte také:

Na kolik Vás vyjde cesta na MS ve fotbale?

Kdo vlastní naše banky?


Kurzy při výběru peněz z bankomatu

Kurzy při výběru hotovosti z bankomatů  jsou celkem loterie, protože nejsou nijak regulovány. Většinou máte dvě možnosti - buď kurz vaší banky (od které máte platební kartu), nebo kurz provozovatele bankomatu, nebo obchodníka přijímajícího platební karty pomocí terminálu. Tento kurz se skrývá pod tzv. Dynamic Currency Conversion (DCC), což je služba umožňující vám okamžitě zjistit kurz a zaúčtovanou částku. Pozor tento kurz se vztahuje i na platbu kartou. DCC znamená, že směnný kurz víte už při placení, na druhou stranu bývá tento kurz značně nevýhodný. Při použití kurzu vaší banky se tuto informaci dozvíte až s odstupem, ale tento kurz je pro vás finančně výhodnější. „U první zmíněné varianty klient okamžitě ví, za jaký kurz mu bude výběr účtován, přičemž bez okamžité konverze se to dozví častokrát až nadcházející den při zúčtování transakce,“ vysvětluje princip konverze u bankomatu analytik Cyrrus Jiří Šimara

Tip: Projděte si kurzovní lístek bank a směnáren

Neznalost zkratky DCC neomlouvá a může vás stát tisíce

Jak jsme již zmiňovali výše, zkratka DCC znamená, že využijete služby poskytovatele bankomatu a s ním spojený kurz, který je méně výhodný. Může se jednat o rozdíl v řádu korun za jednotku cizí měny, takže při výběru vyšších částek se může jednat o tisíce korun. Více o Dynamic Currency Conversion se dozvíte zde.

Poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí

Při výběru z bankomatu v cizině si dejte pozor nejen na kurz, ale rovněž na výši bankovních poplatků, jejichž výši si raději před odjezdem na dovolenou zkontrolujte. Pro přehled ceníku poplatků jednotlivých bank stačí kliknout na jméno v tabulce a otevře se vám aktuální výše poplatků za jednotlivé služby.

Poplatky jednotlivých bank za výběr v zahraničí

Název banky Název účtu Výše poplatku za výběr z bankomatu vaší banky Výše poplatku za výběr z bankomatu cizích bank Výše poplatku za výběr z bankomatu v zahraničí
Česká spořitelna Osobní konto Zdarma 30 Kč 25 Kč za službu, z bankomatu Erste Group zdarma, z ostatních za 30 Kč
ČSOB Základní účet 5 Kč 40 Kč 100 Kč
Komerční banka Můjúčet Zdarma 39 Kč 99 Kč po celém světě
MONETA Money Bank  Tom účet Zdarma 20 Kč Zdarma
Fio banka  Fio osobní účet 10 výběrů měsíčně zdarma z bankomatů Fio banky, potom 30 Kč 1 výběr zdarma za každých 4 000 Kč utracených kartou, jinak 30 Kč 0,50 % + 80 Kč
mBank mKonto výběr do 1 499 Kč za 29 Kč, výběr 1 500 a více je zdarma výběr do 1 499 Kč za 29 Kč, výběr 1 500 Kč a více je zdarma výběr do 1 499 Kč za 29 Kč, výběr 1 500 Kč a více je zdarma
Air Bank Malý tarif Zdarma 25 Kč 25 Kč v EU
Raiffeisenbank Konto SMART Zdarma Zdarma 0,5 % + 100 Kč
UniCredit Bank U konto Zdarma* nebo za 5 Kč Zdarma* nebo za 30 Kč + 0,5 % Zdarma* nebo za 100 Kč + 0,5 %
Sberbank FÉR konto Mini 5 Kč Z bankomatu ČSOB a Era v ČR za 10 Kč, od jiných bank 37 Kč 0,5 % + 75 Kč
J & T Banka FO - nepodnikatelé První 3 výběry v měsící zdarma potom 30 Kč První 3 výběry v měsící zdarma, potom 100 Kč + 1 % První 3 výběry v měsící zdarma, potom 100 Kč + 1 %**
Expobank Běžný očet 6,50 Kč 6,50 Kč 2,5 % z částky (minimálně 80 Kč)

* při zasílání alespoň 12 000 Kč měsíčně ** jen na území Evropy, mimo území Evropy 100 Kč + 1 %

Zdroj: Sazebníky poplatků jednotlivých bank

Stejně jako v ČR, tak i v zahraničí (hlavně v zemích) platí, že výběr z bankomatu vaší banky máte zdarma. Proto si zkontrolujte, zda a jaká (mateřská, sesterská) banka působí v zemi, do které se chystáte.

Plaťte domácí měnou

Doporučujeme vyměnit peníze v měně, která se používá v dané zemi, protože při platbě v obchodě v eurech či dolarech v zemích s jinou měnou si obchodníci nastavují nevýhodné kurzy a vy vlastně budete měnu převádět 2x a vždy vás to bude něco stát. Samozřejmě jako železnou rezervu můžete mít dolary či eura u sebe, protože nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

Pozor na triky směnáren!

Banky a bankomaty si mohou vzít nějaký ten poplatek, ale mnohdy vám ušetří nervy a vaši peněženku, protože všude po světě můžete narazit na nevýhodné kurzy ve směnárnách. U nás i v cizině můžete narazit na nevýhodnou směnárnu poměrně snadno. Nemůžete si být jistí ani kurzovním lístkem, který má směnárna viditelný z venku, protože na něm může být drobným písmem napsáno, že se jedná o kurzovní lístek, který směnárna nepoužívá. Na jaké další triky si dát pozor se podíváme v zítřejším článku.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ