Komentář: Václav Klaus mladší - angry bird ODS

18.07.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Václav Klaus mladší - pro jedny udatný pravicový bijec, který do EU buší hlava nehlava, vedle kterého vypadá Petr Mach jako uštěkaný pes Jonatán. Pro jiné je zase důvodem, proč se stále držet "mrtvé" TOPky a nefrnknout pod křídla ODS. Jaké jeho výroky mohou tomuto "angry bird" ODS srazit hřebínek? Pojďte s námi šlápnout Václavovi Klausovi mladšímu na kuří oko.

Týden, co týden nás (nás = přes 350 tisíc čtenářů) v pondělí svým komentářem obdaří Václav Klaus mladší (dále zkratka VK mladší). Jeho komentáře působí velmi lidově, ale sem tam probleskne egoismus a výsměch k určitým hodnotám, názorům, zaměstnáním či českým "tragickým" vysokým školám. VK mladší brání konzervativní názory s nádechem SPD a bojuje proti "zlé EU" a rovněž rád odkazuje na staré dobré časy (kdy vládl VK starší, což je u nedávného dvacátého výročí podepsání opoziční smlouvy poněkud úsměvné). Vždy se snaží útočit na "selský rozum" a zároveň píše lidově tak, aby si nad blogem pokyvoval uklízeč, skladnice, účetní i pan továrník. Pojďme se podívat na pár věcí, které nám poodkryjí osobnost a názory Václava Klause mladšího.

Václav Klaus mladší má z letky ODS jeden z „nejostřejších zobáků"

Zdroj: Shutterstock

VK mladší - ostrá břitva odřezávající ČR z EU

Začneme pochvalou, VK mladší je velmi inteligentní člověk a mistrný politik, který toho dost odkoukal od politických veteránů. Mezi jeho ústřední témata patří školství, EU, ochrana tradiční rodiny a budování své image "politika od vedle". Ale přejděme na jádro pudla. Pan VK mladší často a rád straší a útočí na hrdost a svrchovanost ČR a staví se do role obránce demokracie a samostatnosti ČR. Svým stylem se podobá Borisi Johnsonovi, bývalému britskému ministru zahraničí, který rovněž svoji zemi (s podobnými argumenty) dovedl k brexitu, který se ovšem ukazuje jako velmi klikatá cestička a Británii působí řadu problémů. VK mladší ví, že by czexit bolel:

„Nevidím jinou cestu, než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme,” 

Boris Johnson bohužel neměl dost odvahy stát se premiérem a vyvést svoji zemi z EU a nyní dokonce utekl z postu ministra zahraničí. Tak snad doufejme, že by VK mladší nesl dopady czexitu s námi. I když zchudnutí by některé bolelo méně, některé více...

Co Čech, to udavač

Vystoupit proti státnímu či komunálnímu molochu vyžaduje velkou odvahu, natož pokud jste šestnáctiletý student. Z televize slyšíme na mladé narážky "kolik je vám roků?" a "není možné, aby tady takovej chlapec říkal takové věci" či "měli by se věnovat spíše studiu". Politický aktivista Jakub Čech se dopustil podle VK mladšího udávání a přitom chtěl Jakub Čech pouze otevřené město Prostějov se zastupiteli, kteří nemají střet zájmů. VK mladší ho ohodnotil takto:

"Udal asi čtyři lidi. Možná víc. Ale marná věc, dokud neudá vlastní rodiče, bude stále světovou jedničkou Pavlík Morozov - mladý hrdina sovětské kolektivizace".

Pustit se do člověka, který se snaží zefektivnit magistrát města, ve kterém žije, chtělo od VK mladšího velkou odvahu, natož když bylo aktivnímu studentovi teprve 16 let.


Čtěte také:


Nácíček a pan Kníže

Ne, to není kapitola z Ladova Mikeše, ale Václav Klaus mladší (volič Miloše Zemana) se před první prezidentskou volbou postavil proti Karlu Schwarzenbergovi a zaútočil na tchána Karla Schwarzenberga:

 "Je poměrně známým faktem, že otec budoucí první dámy Johann Hardegg byl poměrně aktivní nacista, dokonce účastník nacistického puče, kdy byl zavražděn rakouský kancléř Dollfus. A já to samozřejmě chápu, že lidé za svoje tchány nemohou nebo rodiče případně, ale na druhou stranu si myslím, že by to prostě mělo být téma v této zemi."

Rovněž křivě očernil (tedy spíše vykydal hnůj) na otce tehdejšího předsedy TOP 09 (dodejme, že otec i strýc Karla Schwarzenberga patřili k velkým přívržencům Československa) a o Karlu Schwarzenbergovi prohlásil, že je nakloněn k relativizování nacistických zločinců. Připomeňme, že dědeček VK mladšího byl podezírán ze spolupráce s nacisty a Václav Klaus starší vydal jako prezident velmi kontroverzní amnestii. Nicméně hodnotit člověka na základě (i vymyšlených) skutků jeho rodiny je špinavá hra, ke které se VK mladší snížil v předvolebním boji, ve kterém rezprezentoval tým Miloše Zemana.

Россия, Россия!

Náš nedávný okupační osvoboditel Rusko je dle VK mladšího menší hrozba než naše členství v EU:

„Nedemokratická EU je daleko větší hrozba než tři tisíce kilometrů vzdálené Rusko!"

Jen dodejme, že vzdálenost z Prahy k nejbližší hranici Ruské federace je přibližně 700 km, což je o cca 100 km blíže, než je Brusel. Tak snad jsme pana VK mladšího (vystudovaného učitele matematiky a zeměpisu) poučili a můžeme doufat, že hranice Ruska se k nám nepřiblíží...

Ředitel vs. rektor

Navíc Václav Klaus mladší je dle svých bývalých žáků velmi dobrý učitel matematiky a rovněž vydal učebnici matematiky (což poměrně často a rád zdůrazňuje a trochu tím přípomíná postavu Junka ze Slavností sněženek). Jeho názory na EU a směřování ODS se velmi liší od bývalého rektora Masarykovy univerzity a nynějšího předsedy ODS Petra Fialy, kterého (nepřímo, nikdy nejmenuje) kritizuje za jeho postoje i za výsledek voleb. Křídlo ODS podporující VK mladšího je prozatím v menšině, ale v "holubníku" Občanské demokratické strany se může snadno stát, že její předseda opět ponese jméno Václav Klaus, na které mnoho straníků se sentimentem vzpomíná...

A co si myslí o dotacích, či kojeňácích se podíváme příště...

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU