Co týden dal? Česko snižuje zadlužení

25.10.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zadlužení zemí v Evropské unii se ve druhém čtvrtletí zvýšilo na 86,8 procenta hrubého domácího produktu, zatímco v předchozích třech měsících činilo 85,9 procenta. Samotná Česká republika však zadlužení o 1,4 procentního bodu snížila. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

Rozpočtový deficit zemí eurozóny se loni snížil na 3,7 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 4,2 procenta. Uvedl to v revidované zprávě evropský statistický úřad Eurostat. Čísla pro eurozónu jsou stejná jako v předchozí zprávě, v případě Evropské unie však statistici údaj mírně vylepšili. Schodek činil 3,9 procenta místo dříve uváděných čtyř procent a snížil se ze 4,4 procenta. Zadlužení v obou regionech se však zvýšilo.
Více informací

Nezaměstnanost na Slovensku v září po předchozím sedmiměsíčním poklesu poprvé stoupla. Její míra v zemi činila 13,84 procenta, v srpnu bylo bez práce 13,7 procenta Slováků.
Více informací

Německá vláda mírně zvýšila svou prognózu ekonomického vývoje na příští rok. Hrubý domácí produkt se má zvýšit o 1,7 procenta místo doposud očekávaných 1,6 procenta. V letošním roce má ekonomika stoupnout o půl procenta.
Více informací

Cena severomořské ropy Brent dnes zamířila vzhůru a překonala hranici 110 dolarů za barel po zprávách o chystaném zhoršení vztahů mezi Spojenými státy a důležitým producentem suroviny Saúdskou Arábií.
Více informací

Řecká vláda vyloučila možnost dalšího snižování penzí a mezd ve veřejném sektoru. Rozhodnutí by mohlo zhoršit vztahy této silně zadlužené jihoevropské země s mezinárodními věřiteli, kteří po Aténách požadují dodatečné úspory.
Více informací

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve třetím čtvrtletí klesla na 26 procent z předchozích 26,3 procenta v jarním čtvrtletí. Počet zaměstnaných lidí se přitom díky živé turistické sezoně zvyšoval už druhé čtvrtletí po sobě, oznámil tamní statistický úřad. Bez práce ale stále zůstává zhruba 5,9 milionu lidí, což je téměř třetina všech nezaměstnaných v celé eurozóně.
Více informací

Německá automobilka Volkswagen otevřela další továrnu v Číně. Nový závod bude vyrábět vozy Škoda Superb, časem se jeho produkce rozšíří také o další modely Škoda a VW. Informovala o tom agentura DPA.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Prezident Miloš Zeman podepsal zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí. Toto zákonné opatření nahrazuje dosavadní zákon a souvisí s účinností nového občanského zákoníku. Na rozdíl od původního vládního návrhu, který Senát v září zamítl, toto opatření ponechává možnost, aby daň i nadále platil prodávající, a nikoli pouze nabyvatel.
Více informací

Železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency, který provozuje rychlíky mezi Prahou a Ostravskem, nebude od 1. listopadu vozit cestující se sníženou pohyblivostí, tedy vozíčkáře. Důvodem jsou zpoždění vlaků, která vznikají kvůli administrativním a technickým potížím, vyplývá z tiskové zprávy dopravce. Proti kroku RegioJetu se ohradil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, považuje ho za diskriminační. České dráhy i Leo Express službu vozíčkářům nabízejí dále.
Více informací

Americký internetový obchod Amazon plánuje nejpozději ve druhé polovině příštího roku otevřít v Česku dvě nová distribuční centra pro evropské zákazníky. Budou v okolí Prahy a Brna. Do tří let od otevření v centrech vznikne až 4000 nových dlouhodobých pracovních míst a dalších 6000 sezonních. Amazon už v Česku poblíž pražského ruzyňského letiště má centrum pro vrácené zboží.
Více informací

Do českých obchodů míří stále víc německých potravin. Jejich dovoz se meziročně zvýšil o 12,3 procenta. Podíl potravinářských výrobků od našeho západního souseda na celkovém dovozu potravin do ČR letos dosáhl 25 procent. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK zpracovala analytička Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíra Dubská. V letošním roce roste i dovoz potravin z Polska, tempo růstu ale oproti minulým letům klesá, hlavní podíl na tom mají zřejmě aféry s nekvalitními polskými potravinami v poslední době. Polské potraviny tvoří 16 procent dovozu.
Více informací

Výroba automobilů v Česku letos klesne o čtyři až pět procent. Sdružení automobilového průmyslu ČR předpokládá, že české továrny vyrobí 1,115 milionu aut, loni jich bylo o 60.000 více.
Více informací

Zadlužení zemí v Evropské unii se ve druhém čtvrtletí zvýšilo na 86,8 procenta hrubého domácího produktu, zatímco v předchozích třech měsících činilo 85,9 procenta. Samotná Česká republika však zadlužení o 1,4 procentního bodu snížila, konkrétně na 46,5 procenta HDP, což představovalo nejvýraznější pokles v rámci členských zemí EU.
Více informací

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu stoupla potřetí v řadě, ale méně než v předchozím měsíci. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání se zářím zvýšil o 1,7 bodu na 2,9 bodu. Uvedl to Český statistický úřad.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU