Průvodce investičním světem

07.05.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V době, kdy se roční inflace pohybuje okolo 2 %, je rozumné investovat a nenechat své úspory ležet ladem. Možností k investování a zhodnocení peněz existuje spousta. Vybrali jsme pro vás šest investičních variant. Která bude pro vás ta nejvýhodnější?

Své peníze můžete snadno zhodnotit i s minimálním rizikem. „Samozřejmě pokud máte zájem o výnos v řádu desítek až stovek procent, musíte počítat s obrovským rizikem a s tím, že o vložené peníze přijdete,“ říká finanční ředitel Zonky Jiří Humhal.

Nikdo totiž nedokáže předpovědět, jaká investice bude ta správná. Proto je důležité, abyste investovali do více investičních nástrojů, které vám sníží riziko.

Spořící účet

Spořicí účet už podle názvu slouží spíše ke spoření než jako investiční nástroj. Lidé jej využívají k vytváření finanční rezervy. Proti běžným účtům přináší spořicí účet vyšší úrok, který však většinou nedokáže vaše peníze ochránit před každoroční inflací. 

S tím však souvisí i míra rizika, která je téměř nulová. „Na rozdíl od termínovaných vkladů jsou peníze na spořicím účtu kdykoli k dispozici,“ vysvětluje Jiří Humhal. Abyste si mohli založit spořicí účet, nepotřebujete žádné velké znalosti, ani vysoký vstupní kapitál. 

Spořící účet

Podílové fondy

Podílové fondy představují poměrně tradiční investiční nástroj, který má na trhu stabilní místo. Stabilní jsou i výnosy, které z fondů plynou. Kvůli stabilitě a nízkému riziku, které podílové fondy nabízejí, však nemůžete očekávat ani závratné výnosy.

Každý z fondů má poněkud jinou investiční strategii a hodí se pro jiný typ investorů. „Ještě, než se pustíte do investování skrze podílové fondy, je důležité zjistit si, jak složité, nebo naopak jednoduché je danou investici prodat a dostat se tak k investovaným penězům,“ upozorňuje finanční ředitel Zonky.

Podílové fondy

Zonky

Zonky nabízí možnost, jak zhodnotit své peníze s minimálním rizikem. Na Zonky můžete investovat do stovek jednotlivých příběhů, čímž se riziko ještě více snižuje, zatímco výnos zůstává téměř stejný.

„Výnos se pohybuje okolo 6 %, což na investičním trhu nabízí zajímavé zhodnocení ve střednědobém horizontu,“ říká Humhal. Pokud se však ke svým penězům potřebujete dostat dříve, můžete využít možnosti přeprodeje investic dalším investorům. Přidanou hodnotou při investování do půjček je i fakt, že můžete podpořit zajímavé projekty nebo pomoci lidem refinancovat jejich staré a nevýhodné půjčky.

Zonky


Čtěte také:

Stavebko vs. hypotéka

Rozpuštěný a vypuštěný fintech. Bankovní revoluce nebude

Třetina Čechů chce změnit banku, ale odhodlají se jen 2 % z nich


Nemovitosti

Abyste mohli začít investovat do nemovitostí, potřebujete velký kapitál, což není pro každého. Obtížné je vyznat se i v tom, do jaké nemovitosti investovat, a většina lidí se tak obrací na makléře, kteří obchod zprostředkují.

V posledních letech cena nemovitostí, alespoň v České republice, vyrostla o několik procent. Investoři se tak mohou těšit z vysokého výnosu. V následujících letech tento trend pravděpodobně bude ještě pokračovat,“ předpokládá Jiří Humhal. S růstem ceny nemovitostí se však lehce komplikuje prodej, respektive přístup investorů k investovaným penězům.

Nemovitosti

Akcie

Pokud se rozhodnete pro nákup akcií, stanete se vlastníkem části společnosti, do které investujete. Následně máte nárok na výplatu dividendy – podílu na zisku. Zbohatnout (v tom lepším případě) ale můžete na samotném nákupu a prodeji akcií, jejichž hodnota se v průběhu času mění.

Právě kolísání cen je faktor, který investory může budit ze spaní. „Ze dne na den se můžete stát boháčem, stejně rychle však můžete o své peníze přijít. Rizikovost investování do akcií je tak úměrná možnému výnosu nebo ztrátě,“ tvrdí Jiří Humhal.

Abyste se mohli pustit do obchodování s akciemi, potřebujete mít přehled o akciovém trhu nebo se obrátit na nějakého obchodníka s cennými papíry (broker), který všechny transakce řeší za vás. Samozřejmě za provizi.

Akcie

Bitcoin

Bitcoin je nejznámější kryptoměna. Investování s bitcoiny je populární především v posledních měsících, kdy jejich hodnota nejprve raketově vyletěla nahoru, aby následně mohla zase postupně klesnout a zklamat tak spoustu investorů, kteří nakupovali bitcoiny s vidinou rychlého zbohatnutí.

Nestabilní hodnota je tak největším strašákem u investování nejen do bitcoinu, ale i kryptoměn obecně. „Pokud se vám podaří naskočit do rozjetého vlaku, kdy je cena nízká, můžete se těšit na opravdu zajímavý výnos,“ popisuje finanční ředitel Zonky Jiří Humhal. Prodat dalším investorům svůj podíl je jednoduché, ale riziko, které musíte podstoupit, je obrovské. 

Bitcoin

Zdroj: Zonky
 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ