Co týden dal? Od pondělí lze objednávat státní dluhopisy

01.11.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministerstvo financí začne přijímat objednávky na nákup spořicích dluhopisů v rámci vánoční emise pro občany a další investory v pondělí 4. listopadu. Dluhopisy vydá 12. prosince. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics si ve třetím čtvrtletí upevnil postavení světové jedničky na trhu s chytrými mobilními telefony. Jeho podíl na tomto trhu překonal hranici 35 procent, vyplývá z analýzy, jejíž výsledky zveřejnila společnost Strategy Analytics.
Více informací

Japonský úřad pro finanční služby zahájí příští týden inspekci tří největších japonských bank, u nichž má podezření, že umožňovaly bankovní transakce členům zločineckých organizací známých pod označením jakuza. Mezi podezřelými institucemi je i jedna z největších bank světa Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG).
Více informací

Ropa by měla být do konce desetiletí díky růstu americké těžby ropy a plynu z břidlic o více než čtvrtinu levnější. Vyplývá to z ankety agentury Reuters u analytiků konzultačních a finančních společností. Cena severomořské ropy Brent se podle středního odhadu ankety sníží do roku 2020 na 95 dolarů za barel z nynějších zhruba 109 dolarů a její reálná cena po započtení inflace spadne na 80 dolarů.
Více informací

Spojené státy snížily rozpočtový deficit ve fiskálním roce 2012-2013 na 4,1 procenta HDP, což je nejnižší úroveň od roku 2008 a od vypuknutí finanční krize.
Více informací

Celosvětová poptávka po víně v nedávné době výrazně převýšila nabídku. Světu tak hrozí, že vína bude nedostatek. Vyplývá to z analýzy společnosti Morgan Stanley.
Více informací

V Bulharsku začala výstavba části tranzitního plynovodu South Stream, jímž bude Rusko dodávat alternativní cestou plyn do západní Evropy. Na tiskové konferenci v Sofii to oznámili bulharský premiér Plamen Orešarski a šéf ruské společnosti Gazprom Alexej Miller. Gazprom je monopolním vývozcem ruského plynu.
Více informací

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu tento měsíc rostla nejrychleji za 18 měsíců. Ukázaly to výsledky čínského oficiálního průzkumu mezi nákupními manažery. Podle agentury Reuters jsou údaje další známkou toho, že druhá největší ekonomika světa se pozvolna dostává z dlouhotrvajícího zpomalení v době, kdy tamní vláda chystá řadu ekonomických reforem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V případě vzniku vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL s přímou nebo nepřímou účastí ANO, by se podle analytiků hospodářská politika příliš nezměnila. Ekonomové přitom takovou koalici považují v současnosti za jedinou reálně uskutečnitelnou. Účast ANO na vládě by navíc zajistila podle analytiků, že by se nezvyšovala daňová zátěž. Rovněž by existovala zřejmě shoda nad udržením deficitu veřejných financí pod třemi procenty HDP nebo nad snížením nižší sazby DPH u vybraného zboží.
Více informací

Český pojistný trh i letos stagnuje. Tuzemské pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 86,4 miliardy korun, což bylo přibližně stejně jako ve stejném období loni. Za celý loňský rok vybraly pojišťovny na pojistném 115,5 miliardy korun, o 0,1 procenta méně než předloni.
Více informací

Ministerstvo financí začne přijímat objednávky na nákup spořicích dluhopisů v rámci vánoční emise pro občany a další investory v pondělí 4. listopadu. Dluhopisy vydá 12. prosince.
Více informací

Vláda dnes schválila pravidla pro chování smluvních partnerů v případě spotřebitelských smluv uzavíraných "na dálku" nebo mimo obchodní prostory podnikatele. Cílem návrhu je usnadnit spotřebiteli postup při uplatňování jeho práva na odstoupení od smlouvy. V současné době není v českém právním řádu upraven vzorový formulář pro odstoupení od smlouvy takto uzavřené, ani vzorové poučení.
Více informací

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v září opět zvýšily, proti srpnu vzrostly o 4,73 miliardy korun na 1,19 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o zhruba 49 miliard korun.
Více informací

Navzdory politické nejistotě zůstává v České republice podle mezinárodní ratingové agentury Moody's riziko rozpočtových propadů nízké a úvěrová spolehlivost se nemění. Možnost opakovaných parlamentních voleb je sice stále pravděpodobnější, ale hlavní politické strany se podle Moody's nevzdávají úmyslu udržet ve střednědobém horizontu rozpočtový deficit pod tříprocentní hranicí hrubého domácího produktu.
Více informací

Spořicí státní dluhopisy si budou moci zájemci v rámci vánoční emise objednat od 4. do 29. listopadu. Ministerstvo financí plánuje prodat dluhopisy za pět až deset miliard korun. Ministerstvo si zároveň vyhradilo možnost upisovací období zkrátit. V rámci této emise nebude na rozdíl od předchozích emisí MF nabízet krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU